Podle jaké normy se navrhuje osvětlení obytných místností?

(1/5) > >>

Lukáš Rotrekl:
Hygiena chce v TZ pro jednotlivé místnosti bytového domu uvést hodnoty osvětlenosti od umělého osvětlení.
Je to snad poprvní co po mě toto někdo chce. (Většinou si v bytovém prostoru světla řeší investor s architektem).

Dohledal jsem, že do roku 2004 platila ČSN 36 0452, která ale po té byla nahrazena (podle UNMZ) ČSN 73 4301, která však nejen, že neuvádí žadné požadované hodnoty, tak se navíc ještě na ČSN 36 0452 v tomto odvolává.

Jak z toho ven? Uniká mě nějaká norma?

Lukáš Rotrekl:
Vyřešeno: Existuje změna Z1, ve které je doplněna příloha B obsahující tabulku s požadovanými hodnotami.... Napoprvé se mě asi blbě otevřela nebo jsem se přehmátl.

Tak když už jsem to založil, tak snad pomůže i někomu jinému.

Radim Strycharski:
Jedná se i o místnosti soukromých bytů? Tam přece není známo, co bude za svítidla.

Jiří Schwarz:
Existuje jedna zásada - pokud je nějaký stroj, kde se nějaká část točí, nesmí být jediným světelným zdrojem klasická žárovka (stroboskopický jev)...
Ale jestlipak někdo zkoumal i jiný vliv, světelné spektrum zdroje a vhodnost zdrojů pro různé činnosti právě z hlediska světelného spektra?
A jak je to s poměrem nejméně a nejvíce osvětlené plochy? Např. u železniční zastávky je to předepsané a když se to má dodržet, je tam světel "jak v celé vesnici"... (to řekl jeden starosta když se postavila nová zastávka na trati Domažlice - Planá u M.L.)

Petr E.Liska:
Citace: Jiří Schwarz  03.09.2012, 09:22

Existuje jedna zásada - pokud je nějaký stroj, kde se nějaká část točí, nesmí být jediným světelným zdrojem klasická žárovka (stroboskopický jev)...

Sem myslel, že tohle platilo o zářivkách s indukčními předřadníky...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana