Jsou fáze v celé Evropě synchronizované?

<< < (4/7) > >>

dolac:
Citace: xxuuu  01.09.2012, 23:59

Jsou v celé Evropě jednotlivé fáze synchronizovan é - kdekoliv by šlo identifikovat která patří ke které a mezi nimi by byl zanedbatelný fázový posun (se zanedbání vlivu konečné rychlosti šíření apod.)?

Vrátim sa k pôvodnej otázke.
Samozrejme, že európska sústava je synchrónna, avšak malé rozdiely vo fázach napätí v jednotlivých bodoch sústavy budú vždy existovať, a to najmä v závislosti od zaťaženia jednotlivých uzlov sietí. Pohybujú sa rádovo v jednotkách stupňov. Túto informáciu je možné využiť napr. pre analýzu porúch, pre monitorovanie, a pre riadenie veľkých sústav. Za týmto účelom sa v súčasnosti využíva tzv. "meranie synchrónnych fázorov".
Bližšie informácie napr:
http://www.ais-brno.cz/clanky/egu2006.pdf?lang=cz

http://hosting.pilsfree.net/fantom/FEL/MR/_pred_web/14_MR_NoveTrendyRizeniES.pdf

http://www.elcom.cz/virtualni-instrumentace/produkty/bk-elcom2/clanek/519-ena460-PMU.html

dolac:
Citace: Fuk Tomáš  03.09.2012, 17:47

To je princip těch transformátorů (phase shifters),  co chtějí instalovat Poláci jako ochranu proti německým větrákům, ne?

Áno, máte pravdu, je to presne o tom.

Jiří Schwarz:
Máte někdo budík, kde je hodinový obvod řízen frekvencí sítě?
Když jsem si ho krátce po "revoluci" přivezl z Chamu z K&B, přemýšlel jsem o "rekonstrukci",  o doplnění nějakého přesnějšího řídícího signálu. Slušně se zpožďoval.

Tenkrát se říkalo, že v SRN mají přesnější frekvenci sítě, takže to tam funguje přesněji. To by ale v tu dobu vylučovalo propojení sítí.
Dokonce existovala teorie, že ve Švýcarsku musí energetici dodat během 24 hodin přesný počet period, když jim to ve špičce "ujede",  musejí to zase srovnat...

Poslední dobou chodí budík slušně, pokud se opozdí, za nkolik dnů se to zpravidla srovná

Jan Kelbich:
Citace: Jiří Schwarz  05.09.2012, 00:25

Máte někdo budík, kde je hodinový obvod řízen frekvencí sítě?
Když jsem si ho krátce po "revoluci" přivezl z Chamu z K&B, přemýšlel jsem o "rekonstrukci",  o doplnění nějakého přesnějšího řídícího signálu. Slušně se zpožďoval.

Také jsem slyšel, že to tak bývalo. Dokonce jsem někde zaregistroval, že prý se tenkrát v energetické soustavě Mír (!) využívala malá změna frekvence k regulaci jalového příkonu.

Tenkrát se říkalo, že v SRN mají přesnější frekvenci sítě, takže to tam funguje přesněji. To by ale v tu dobu vylučovalo propojení sítí.

Prý jsme s nimi v té době měli ss (DC) spojení.

Dokonce existovala teorie, že ve Švýcarsku musí energetici dodat během 24 hodin přesný počet period, když jim to ve špičce "ujede",  musejí to zase srovnat...

Poslední dobou chodí budík slušně, pokud se opozdí, za nkolik dnů se to zpravidla srovná

Prý to tak dnes v Evropě je, za den (nevím od kdy do kdy se to měří) se udržuje stejný počet period (4320000).

Šipeky Michal:

Nie je váš budík zároveň aj riadený (korigovaný) rádiovým signálom?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana