Jak omezit indukci na cívce impulzního relé?
tomanak:
Na cívku impulzního relé mám přivedený kabel z tlačítek na spínání ...
Tlačítka jsou ovšem ve větší vzdálenosti, na této délce(cca100m) se mi na kabelu indukuje cca 150V a po asi měsíci relé odejde.
Jak nejlépe tomuto zabránit?
PS:: kabelová trasa je uzeměna.
Jiří Schwarz:
Kolik jste ochoten do toho investovat?
- těch 150V se tam dostává kapacitou vodičů v kabelu? To je naprázdno nebo s připojeným relé?
- na větší vzdálenosti je někdy lepší ovládání mít na DC napětí, podmínkou je kvalitní provedení, sucho, výborné izolační stavy, protože DC proud ve vlhku způsobuje výraznou elektrochemick ou korozi
- dalším krokem je použité nějaké "inteligentní instalace", přenášet povel mezi 2 místy "datově", ovšem to by chtělo více ovládacích míst nebo více funkcí, aby se to vyplatilo
Václav 3:
Tazatel by měl uvést víc informací, např. jaká má relé, jakým napětím je ovládá, píše o uzemnění kabelové trasy, ale chce to také vědět jaká jsou ostatní vedení v souběhu (proud, napětí, AC x DC)
tomanak:
Investovat co nejméně, jinou odpověď kjste snad ani nečekal,že? :)
impulzní relé je použito schrack timon, fungující jako schodišťový automat.
Kabel je společné trase s kabely napájení haly(vrata,stroje,osvětlení atd.), pouze však 230 a 400V AC.
Jiří Buben:
Předpokládám, že vaše impulzní relé obsahuje na vstupu z tlačítek elektronický obvod který vyhodnocuje impulz a poté spíná relé. Jelikož indukované napětí bude měké, ale elektronika jej už zřejme zaznamená je třeba tlečítka od relé galvanicky oddělit. Nejjednoduší by bylo vložit klasické cívkové relé. Indukované napětí nebude schopno dodat takový proud aby jej seplo. Otázka je zdali bude vše fungovat spolehlive. Odzkoušet to lze jednoduše a rychle, relé snad máte. Pokud to bude funkční je to nejlevnější řešení. Tímto způsobem jsem ošetřil signslizaci výpadku MVE, kde docházelo k indukci podobné úrovně.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana