Prečo existujú aj iné napätia ako ako 230V?

<< < (2/6) > >>

Jaroslav Molák:
Ještě se ale vracím k Vašemu dotazu v jednoduchosti. Zdroje, výroba a spotřebiče, spotřeba.
V přenosu výkonů šel vývoj k vyšším napětím z titulu přenesení nárůstu vyšších výkonů. Dnes napětí nn 230 V vzniklo jenom sjednocením světových trhů kde se dříve dnes před 30ti léty užívalo napětí v síti 220 V a 240 V ( resp. 380 V a 420 V) na 400 V. V oblasti kmitočtu nedošlo k dohodě.

Miroslav Macek:
Myslím, že není správné si myslet, že soustavy používané v Česku jsou snad lepší či modernější, než soustavy používané v USA či kdekoli jinde.

Miroslav Minařík:
Citace: Miroslav Macek  12.08.2012, 21:09

Myslím, že není správné si myslet, že soustavy používané v Česku jsou snad lepší či modernější, než soustavy používané v USA či kdekoli jinde.

Jsem téhož názoru.
Když jsem poprvé seděl na přednáškách v Los Angeles, říkal jsem si, že to banda omezenců, když ještě nepřišli na evropskou kvalitu elektroinstala cí. Když pak ale posloucháte přednášky a mluvíte s tamními elektrikáři zjistíte, že se jejich pohled a zkušenosti s elektrikou zase o tolik od těch našich neliší.
Jen bych řekl, že se tamním světě zaměřují na problém který nastal, nikoliv, který by mohl jednou v budoucnosti teoreticky nastat kdyby ...

Pokud někoho opravdu zajímá třeba styl tamní instalace, již máme nástroj jak zpřístupnit některé zvyklosti "zpoza vody".
:-)

Šipeky Michal:
Vďaka za odpovede. Moc mi ale nepomohli...  ;)

To, že často išlo o zjednocovanie (220-230-240V) mi bolo jasné. A to, že to je z historických dôvodov tiež - logické... Skôr ma zaujíma prečo niekde zhruba polovičné napätie ako u nás - teda jednak ako k tomu dospeli a prečo práve taká (a nie iná) hodnota. Popri tom ma zaujala aj tá frekvencia 60Hz.

Prípadne by ma potešila aj dáka linka, ak je niekde na internete dáky článok na túto tému. Ja som zatiaľ nenašiel.

Miroslav Minařík:
Citace: Šipeky Michal  13.08.2012, 08:54

Prípadne by ma potešila aj dáka linka, ak je niekde na internete dáky článok na túto tému. Ja som zatiaľ nenašiel.

K těm napětím v USA. Není jednoduché se dopátrat proč je to jinde tak a tak. Často sami elektrikáři neví, proč by to mělo být jinak. Ale třeba v USA je základním rozhodujícím aspektem strašná vzdálenost, která se musí vedením překonávat. U nás máme trafostanici vn/nn a napájíme několik ulic. Na jednu takovou americkou avenue by po našem vzoru potřebovali takových trafostanic několik. Proto tahají po ulici např. 6kV a dělají odbočky k soukromým trafům u každého objektu. Pak to transformují na 120/240V. Technicky vzato to mají na jejich podmínky vymyšlené. Sloupy a trafa nasloupech mají taky svou logiku a možnost vše zakopat do země také existuje, ale to stojí víc peněz a ne vždy se kráse investor chce přiklánět.

Žádný odkaz jsem doposud na toto téma nenašel.
Je to spíš o studiu technické historie konkrétní země. A z toho pak vyplývají technické souvislosti.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana