Prečo existujú aj iné napätia ako ako 230V?

<< < (4/6) > >>

Jan Kelbich:
Citace: Petr M  07.09.2012, 08:33

U nás to tak ze začátku zaváděl taky, 120V vůli bezpečnosti. Ale časem se kvůli potřebě vyšších výkonů zvýšilo i napětí...

Prý to u nás byly sítě bez středního vodiče (N),  jen fáze. A při přechodu na sítě TN se prý uzemňovala jedna fáze. Mimochodem uzeměnou fázi (ze zcela logických důvodů) používají také trojfázové železnice (např. Jungfraubahn s napětím 1125 V, 50 Hz).

Mimochodem, v Belgii prý požívají vedle sítě 400 V také 230 V bez N. Je to pravda ? Nevíte o tom někdo něco ?

Petr M:
Citace: Jan Kelbich  07.09.2012, 09:01

Ta dominance jednofázových sítí v USA (brrr, já bych todoma nechtěl) je prý kvůli cenám transformátorů (jednofázový prý vyjde nezanedbatelně levnější).

Tak nějak to taky vidím. Zlatý "obecní trafo"  ;D

I když je fakt, že upadený N tam nenadělá tolik škody na spotřebičích.. . Všechno má pro a proti.

Václav 3:
V Belgii a též v Dánsku, Holandsku, Portugalsku a Norsku používají sítě 230V zapojené do trojúhelniku,  U nás byla tak zapojena síť 3x120V v Praze. Žádná fáze se však běžně neuzemňovala, to byly svody v síti nebo ve spotřebičích, které způsobovaly spoj se zemí.

Jan Kelbich:
Citace: Václav 3  07.09.2012, 10:24

V Belgii a též v Dánsku, Holandsku, Portugalsku a Norsku používají sítě 230V zapojené do trojúhelniku,

A je to všude 230 V ? Nemají někde např. 220 V,  208 V,  240 V apod. ?

Václav 3:
O high leg jsem zde psal já asi před 5 léty, někde v archivu to jistě bude. To je ovšem i v USA okrajová záležitost, převážná většina sítí je dvojnapětí 120/240V s fázovým posuvem 180st. ,  pak následují sítě 120/208V s posuvem fází 120st. ,  čili klasický třífázový rozvod se středním vodičem.

Napětí je ve výše zmiňovaných evropských zemích ve všech případech v současnosti 230V

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana