Jak postupovat při kontrole elektroinstalace po úderu blesku ?
wilix:
Situace: Novostavba rodinného domu, elektroinstala ce provedena dle prvního pohledu jakš-takš, ovšem; bez hromosvodu, bez přepěťových ochran, výpočet rizik atd. zřejmě proveden nebyl. Pokusím se získat výchozí revizi (ta snad existuje), projekt elektro – pokud byl proveden ( tuším že jestli ano tak v rozsahu pro stavební povolení - ale třeba se mýlím) provedení hlavního ochranného pospojování neznámé, dům pravděpodobně nemá žádný zemnič ( alespoň dle letmé visuální kontroly). K úderu došlo do vrchní části komínu, intenzita bleskového výboje byla pravděpodobně nízká – znatelné škody; „odloupnutí části vrchní betonové desky komínu“, přeskok mezi PE – L v jednom ze zásuvkových obvodů ( v zásuvce samotné), přeskok mezi plechovým krytem domovního rozvaděče a nezapojeným kabelem SYKFY, částečné svedení tímto kabelem k zemi. Na vnějším plášti domu při zemi byla zřejmě „předpříprava“ pro „kacafón“ - SYKFY samozřejmě k nepoužití. Dle vyjádření uživatele domu – žádné škody na elektronice vše funguje.
Chystám se provést kontrolu, řekněme v rozsahu výchozí revize, vizuálně se pokusím prolézt vše co půjde, část domu ( podkroví ) je z SDK a osobně si dokážu představit poškozené silové vodiče při proražení isolace CYKY – rastr SDK ( jestli se po konstrukci jen válej nebo je nějak uchyceno atd netuším.
Pokud máte nějaké návrhy na co si dát pozor sem s nimi a to jak z pohledu kontroly tak s pohledu zaujetí závěrečného stanoviska, osobně se mi rev zpráva jako taková moc vypracovávat nechce protože část závěru je mi jasná už teď ( viz výše) a můj zákazník je jaksi propojen s dodavatelem stavby.
Jiří Schwarz:
Asi bych "postupoval" velkými kroky od takového paskvilu...
Buď vyřešit v nějakém rozumném vztahu k aktuálně platným nornám a zákonům, nebo se do toho raději moc neangažovat.
IM:
Věc, která souvisí s tématem:
Novostavba, bez hromosvodu a pochopitelně i bez výpočtu rizika v pseudoprojektu, ze země trčí drát FeZn 10 mm.
Stavební úřad provedl (28.2.2012) závěrečnou kontrolní prohlídku, po přezkoumání splnění podmínek ochrany života a zdraví osob, zvířat... vydal souhlas s užíváním stavby. :'( (cryi)
wilix:
Osobně mám za to, že i tato stavba je zkolaudovaná.. ..
Jiří Schwarz:
Citace: Milan Illek 16.07.2012, 22:08
Věc, která souvisí s tématem:
Novostavba, bez hromosvodu a pochopitelně i bez výpočtu rizika v pseudoprojektu, ze země trčí drát FeZn 10 mm.
Stavební úřad provedl (28.2.2012) závěrečnou kontrolní prohlídku, po přezkoumání splnění podmínek ochrany života a zdraví osob, zvířat... vydal souhlas s užíváním stavby. :'( (cryi)
Při kolaudaci Stavební úřad nezkoumá správnost projektu, ale soulad provedení stavby s projektem (to není můj názor, ale názor jednoho konkrétního pracovníka konkrétního stavebního úřadu)
Takže jestli někdo "zmastil" projekt, stavební úřad to po projektantovi opravovat nebude...
Asi je něco špatně v celém systému. Že by na tom měla svůj podíl ČKAIT?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana