Jak zjistit výkon domácí fotovoltaické elektrárny (FVE)?

(1/2) > >>

Martin Dušek:

V závislosti na výkonu, který dodává naše FVE, potřebujeme inteligentně spínat domácí spotřebiče (zejména bojler). Samotný spínač umím zrealizovat, jediným problémem zůstává zjistit aktuální výkon dodávaný FVE. Můžete mě, prosím odkázat na cenově dostupný (o ceně nemám představu, takže zda je cenově dostupný, zhodnotím posléze) 3-fázový měřič spotřebovávané ho/dodávaného výkonu, který by měl jakékoliv rozhraní (ideálně digitální, ale dostačující bude i analogový výstup) umožňující vyčtení aktuálního výkonu (včetně jeho směru)? Měřič bude umístěný za hlavním jističem, nikoliv před měničem FVE. Z toho důvodu je nutné měřit oba směry toku energie

Uvítám i jakékoliv Vaše nápady k mému výše popsanému záměru.

Jirka Š. Svejkovský:
Typ střídače?

Martin Dušek:
Typ střídače: Fronius IG Plus, výkon FVE 10 kW

Upřesňuji svůj dotaz - nejde mi o zjištění výkonu dodávaného FVE, ale o zjištění výkonu tekoucího z/do objektu, kde je FVE instalována.

Lukáš Rotrekl:
To bude chtít nějaký 4kvadrantní multimetr. Schrack NA96, katalogova cena cca 5700Kč + DPH

Ale myslím, že pro řízení bude dobré ještě doplnit i multimetr přímo na výstup z FVE (za střídač) tak aby jste věděl kolik FVE vyrábí, jaká je aktuální spotřeba domu a tu případně navyšovat připínáním pro využití zeleného bonusu.

Když budete mít představu jen o bilanci na přívodu do domu,  je to dle mě málo. Pokud už tedy nemáte tuto informaci ze střídače.

Jirka Š. Svejkovský:
Prodej přebytků? Další, kdo zjistil, že je lepší energii využít hubením krtků elektrickým proudem, než jí prodat distributorovi . Řešením je 4Q elektroměr se signalizací. Připravte se na investici okolo 10kKč v lepším případě.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana