Jak změnit směr u 1f asynch. motoru s běhovým C?

(1/2) > >>

Prezident:
Používám motor z výířivé pračky pro pohon malého soustruhu. Nyní by pro mne bylo lepší mít hřídel z druhé strany, ale pak je zase nevhodný směr otáčení. Předpokládám, že u tohoto motoru lze změnit směr:
1. otočením statoru v případě, že jsou ložiska obou stran rotoru stejně daleko od klece
2. vhodným přepojením C vůči vyinutí.
3. otočením statoru-není úplně ideální protože je el. instalace vyvedena napevno ve výíku...
4. když jsem motor rozdělal, tak jsem zjistil, že nejsou přívody přímo do vyinutí a tam zabandážovány, ale že jsou na statoru tři pájecí body, viz foto. Nevím však, jak vhodně přepájet vodiče, aby došlo ke změně směru otáčení a zda to vůbec takto lze...
Poradíte?

Jiří Schwarz:
Citace: Prezident  21.05.2012, 09:30

Používám motor z výířivé pračky pro pohon malého soustruhu. Nyní by pro mne bylo lepší mít hřídel z druhé strany, ale pak je zase nevhodný směr otáčení. Předpokládám, že u tohoto motoru lze změnit směr:
1. otočením statoru v případě, že jsou ložiska obou stran rotoru stejně daleko od klece
2. vhodným přepojením C vůči vyinutí.
3. otočením statoru-není úplně ideální protože je el. instalace vyvedena napevno ve výíku...
4. když jsem motor rozdělal, tak jsem zjistil, že nejsou přívody přímo do vyinutí a tam zabandážovány, ale že jsou na statoru tři pájecí body, viz foto. Nevím však, jak vhodně přepájet vodiče, aby došlo ke změně směru otáčení a zda to vůbec takto lze...
Poradíte?

Co to je (bylo) za pračku?
Normálně mívají 6 vývodů na motoru, 3 pro pomalý běh (praní) a 3 pro rychlý (odstřeďování).

Dokážete "ohmicky" změřit vinutí? Jsou tam dvě stejné "poloviny"?
Tam se dá změnou zapojení změnit směr otáčení.

Pokud tam nejsou stejná vinutí, asi by to "elektricky" nešlo vyřešit. Nejsou tam stejná ložiska? Nešlo by to složit "obráceně"? Nebo to "otočit i s čely" (tedy v podstatě otočit mechanicky střední část s vinutím)

Petr Doležal:
Citace: Jiří Schwarz  21.05.2012, 12:48

. . . Normálně mívají 6 vývodů na motoru, 3 pro pomalý běh (praní) a 3 pro rychlý (odstřeďování). , . .

Pro klasickou vířivou pračku se šnekem či vrtulkou to neplatí  ;)

Zdenal Velky:
Tenhle motor pochází z pračky Mini Romo Funek
Já řešil před nedávnem stejný problém. Otočení statoru,ani rotoru moc nepomohlo. Musel jsem to vyřešit změnou rozběhového pole.
Tedy nejdřív jsem opatrně od bandážoval izolaci v místě pájecích bodů. Je tam připojená fáze,nulovací a rozběhový kondenzátor. Tedy tři svorky. Pod svorkou je připojen N vodič,ale také druhý konec rozběhového vinutí. Ten jsem našel tak,že jsem odpojil kondík a prozvonil jeden konec s druhým. Potom stačilo konec,který byl připojen k  svorce N ,připojit na kondenzátor a přes něj na fázi. To samé s druhým koncem rozběhového vinutí,ale ten z kondenzátoru na svorku N.

Prezident:
 (poklona)  všem
Ano jak jsem psal, je to ze šnekové (výřivé) pračky
Zdenal Velky-bude to asi tak jak píšete. Současné zapojení jsem vyznačil na fotografii, kterou jsem přiložil, ale asi je to málo vidět. Mohl by jsem vás poprosit o doplnění jak jste to přepojil pro druhý směr

(poklona)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana