Dají se připojit k Foxtrotu i jiné sytémy s vlastním řízením?

<< < (2/4) > >>

michal rak:
Ze školy jsem již nějakou chvilku, ale mylím, že RS232 a TTL232 není to samé, nebo se pletu?

Ohledně těch veličin, jedná se zejména o neelektrické. V prezentacích k Foxtrotu jsem našel teplotní čidla (asi měření odporu),  ale mohu potřebovat měřit světlo, tedy mám použít fotoodpor? Také mě bude zajímat snímání polohy, které se dá určovat z megnetického pole. Také hodně zapojení pro měření neelektrických veličin využívá převod na frekvenci (dá se lépe přenášet na větší vzdálenosti) ,  tedy kde a jeké frekvece mohu měřit?

SMILEK:
RS232 a TTL232 jsou z hlediska komunikace totéž, rozdíl je jen v elektrických úrovních signálu. Obvykle se to řeší převodníkem na konektoru (cena ve stokorunách).
Osvětlení lze měřit pomocí fotorezistoru do analogového vstupu, nebo (pokud nechcete bádat) je ve Foxtrotu malá "bužírková" jednotka využívající BPW21.

Jaromír Klaban:
Citace: michal rak  26.04.2012, 21:01

Dle stránek výrobce toto zařízení komunikuje přes TTL232. Je tedy možné přímé propojení se zmiňovaným Foxtrotem a nebo bude zapotřebí nějaký další interface ?

TTL232 je protimluv.  TTL označuje určitou úroveň elektrických signálů a (RS-)232 taky, ale jinou. Spíše by se dalo mluvit o UART na úrovni TTL  (Universal Asynchronus Receiver/Tranceiver)

Na úrovni TTL sice ve Foxtrotu toto rozhraní je, ale je interní a uživatelské připojení k němu nedoporučujeme. Je určeno k tomu, aby na něj šlo flexibilně připojit různá rozhraní typu RS-232, RS-485, RS-422, M-bus, atd.,  které jsou v praxi rozšířeny zejména z hlediska odolnosti proti rušení,  pro překonání velkých vzdáleností případně vytvoření sběrnice (RS-485, Modbus) na kterou navěsíte více zařízení najednou.  Pokud byste "vytáhl" TTL rozhraní UARTu ven z Foxtrotu, snížil byste si významně jeho odolnost vůči rušení.

Jaromír Klaban:
Citace: michal rak  26.04.2012, 21:01

A ještě dotaz rozšířím, abych poznal další možnosti. Uvádíte, že Foxtrot má analogové a binární vstupy, které bych rád využil. Je nutné všechny veličiny převádět na napětí případně proud, a nebo je možné měřit ještě další veličiny přímo a jaké ?

Foxtrot má řadu různých modulů na kterých se vyskytují analogové vstupy. Je třeba se podívat do manuálu, o jaké konkrétně jde na konkrétním modulu. Obecně se dá říci, že analogové vstupy umí měřit stejnosměrné napětí, stejnosměrný proud a odpor. Tyto veličiny se vyskytují v praxi nejčastěji a na ně se také většinově převádí všechny ostatní veličiny. Praxe v automatizaci budov však přináší požadavky na některá specielní čidla.
Přes modul C-RI-0403S tak můžete připojit čidlo osvětlení, přijímač a vysílač IR pro infračervené dálkové ovladače. Ke specializované mu vstupu modulu C-AM-0600I lze připojit čidlo rosení pro hlídání a zamezení rosení chladicích stropů. Dále lze připojovat čidla kondenzace pro hlídání kondenzace na trubkách jednotek FanCoil. Výčet měřitelných veličin je v Příručce projektanta CFox, RFox. Kapitola 11. Měření neelektrických veličin.

Jaromír Klaban:
Citace: michal rak  27.04.2012, 15:08

Také mě bude zajímat snímání polohy, které se dá určovat z megnetického pole. Také hodně zapojení pro měření neelektrických veličin využívá převod na frekvenci (dá se lépe přenášet na větší vzdálenosti) ,  tedy kde a jaké frekvece mohu měřit?

Snímání polohy od magnetické pole? Co přesně míníte? Kompas Foxtrot nemá! Zatím  ;)
Měření frekvence: Některé základní moduly (CP-1004/14) a modul binárních vstupů IB-1301 mají vstupy na úrovni 24V s čítači do frekvence  5 kHz se schopností zachytit puls se šíří 50us. Ohlášený nový centrální modul CP-1003 bude mít 8 vstupů schopných čítat frekvence do 100kHz!

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Odpověď