Může být pračka/sušička odjištěna jen 10A?

<< < (2/2)

Jirka Š. Svejkovský:
No, vzhledem k předpokládaném u stavu muzejních jističů se dá čekat vybavení i při prudším "bouchnutí dveří". Starším jističům časem slábne magnetický obvod, a tak je snadněji přepere zkratová cívka. Co se týče bimetalu, tam nevím,  ale bude to podobné. Na současnou charakteristik u bych si moc nevsadil.

Robert Vozka:
Jištiče jsou tam "nové" 12let (předtím tam byly jen pojistky) - stejně jako kabely, včetně přívodního a dokonce i sloupku a přívodu do domu i po ulici.

Zásuvkový měřák říká, že pračka "žere" max 2600W a sušička 2700W. Obě relativně nové (cca 3roky).

Rád bych při další rekonstrukci sklepa nechal vše zasekat do zdí (při tehdejší rekontrukci se dalo jen do lišt aby se nebouralo úplně všude) a pak už budu pamatovat na větší množství okruhů (zvláště, když je ve sklepě vlastní relativně velký rozvaděč).

Zatím to zkusím zapojit, jak jsem psal. (Sušičku pomocí produžovačky (píšou na ní, že obsahuje 3x1.5mm, tak uvidíme, jak se bude zahřívat  (zle) )

Výměnu jističe na 13A bych bral až jako krajní řešení.

(poklona)  za názory

Jaroslav Hasala:
No já bych právě naopak v dané situaci považoval výměnu jističe 10A za 13A za asi nejjednodušší a "nejčistější" řešení, pokud to tedy bude možné z hlediska impedance poruchové smyčky a povolených úbytků napětí.
S těmi jističi obecně platí, že při 1,13 násobku jmenovitého proudu by jisitč neměl vypadnout dříve než za půl hodiny. A při 1,25 násobku jmenovitého proudu by naopak měl vypnout do půl hodiny.
Bude tedy záležet na skutečném odebíraném proudu a také na době provozu.
Je dost možné, že to "nějak" bude fungovat, ale zcela určitě bude jistič dlouhodobě přetěžován, což mu rozhodně nesvědčí, dále se bude zahřívat a bude zahřívat i další jističe kolem sebe, což může způsobovat jejich špatnou funkci.
Na celkový stav budou mít vliv i další věci, například okolní teplota v místnosti s rozvaděčem (v zimě to může fungovat bez problémů, v lětě to bude vypadávat) dále např. velikost napětí v místě (je podstatný rozdíl v odebíraném proudu např. mezi 220V a 240V).

Jiří Schwarz:
Citace: Jaroslav Hasala  27.04.2012, 22:08

...
S těmi jističi obecně platí, že při 1,13 násobku jmenovitého proudu by jisitč neměl vypadnout dříve než za půl hodiny. A při 1,25 násobku jmenovitého proudu by naopak měl vypnout do půl hodiny.
...

Pane kolego, nečerpal jste podklady ve "špatné tabulce"?
Tyhle hodnoty patří asi k něčemu jinému, běžné okruhové jističe by měly mít trochu jinou charakteristik u:
při 1,13 násobku jmenovitého proudu by vypadnout neměl vůbec
při 1,45 násobku by měl vypadnout mezi 30 a 60 minutami

Zdenek Hejčl:
Tak mi to nedá, abych nereagoval. Pračka mi běhá na 6A pojistku - rychlou.  ;)
Pravda peru na menší stupně do 40°C.
Už neběhá, nastal zkrat na topném tělesu. A oprava velice nerentabilní.  :'(

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana