Jak by měla být zajištěna místnost nabíjecí stanice?

<< < (4/5) > >>

Milan Hudec:
To se nemohou vozíky nabijet venku pod přístřeškem?

J Lhava:
Požadavky pro nabíjení akuvozíků uvádí ČSN EN 50272-3. Zrovna to řeším.

Citace

Tato norma platí pro akumulátorové baterie a bateriové instalace používané pro elektrická vozidla např. v elektrických průmyslových nákladních vozidlech (včetně zdvihacích vozíků, tahacích vozíků, čistících strojů, automaticky naváděných vozidel) ...
Tato norma platí pro olověné, nikl-kadmiové a jiné alkalické akumulátorové baterie.
POZNÁMKA Předpokládá se, že do normy budou zahrnuty další akumulátorové systémy, pokud budou dostupné.
Zejména se zaměřit na kapitolu č. 6

Jan Bocek:
Nabíjení venku a ne v hale. ( Montážní hala s 10 linkami a cca 100 pracovníky v nepřetržitém provoze a nabíjení cca 15 vozíků).To je moje hlavní myšlenka a jedna z variant.
K ČSN EN 50272-3 jsem se zatím neprobojoval, zůstal jsem viset u 50272-1.
Díky za nápovědu ( již jsem myslel, že se nikdo do této sekce nedívá, proto mám z těchto obou příspěvku radost)

Jan Bocek:
ČSN EN 502 72-3 Bezpečnostní požadavky pro aku baterie a aku nabíjecí stanice je platná od června 2003, to je 12 roků. Předmětná nabíjecí stanice byla realizovaná v roce 2006, to je v době platnosti této normy. Jen některé perličky:

aku nesmí být spojován ani rozpojován bez předchozího rozpojení obvodublokování nuceného větrání a provozu nabíjeníopatření proti EX, je nutná analyza VZTu aku nad 120V, je nutná ochrana neuzemněným pospojováním a uzamčeným prostorem a spoustu dalších perliček, nařízení a doporučení až po předepsané tabulky

Bude to zajímavá práce, provozovatel objednal jak analýzu problému, tak dokumentaci na úpravy elektro,  vypracování MPBP, včetně asistence při montáži a vystavení VRZ.

Jan Bocek:
Citace: Jiří Schwarz  13.04.2012, 11:41

Dalo by se na to aplikovat něco z normy ČSN EN 50272-2 (36 4380),  ale ty výpočty jsou tam šílené...

Ty výpočty jsou také v 50272-3 v kapitole 6. požadavky na větrání.
Zkoušel jsem trochu ty šílenosti počítat, ale abych zjistil kolik baterek mohu najednou nabíjet, když odtahový ventilátor má 6000 m3/hodinu

Uvažuji, zdá nabíjet najednou bloky baterek 1000/2000 nebo i 3000 Ah
Kdy to bude ještě bezpečné?

Nabíjet baterku z jednoho vysokozdvižnéh o vozíku 48 V/ 500 Ah je zřejmě ještě v pohodě, ale když je těch vozíku 20 ......to již zřejmě nebude nabíjecí místo, ale nabíjecí stanice, anebo dokonce elektrická provozovna

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana