Mohou způsobit bludné proudy korozi expanzomatu ústředního topení?
Milan Duke:
Začal se mi po dvou letech provozu RD ztácet tlak v systému ÚT.
Zjistil jsem, že mi uniká vzduch ze 2 roky starého expanzomatu, tedy z části, která není ve vodě.
Když jsem jej prohlédl pozorně, našel jsem zespod zpuchřelý lak, pod ním korozi o průměru 15mm a uprostřed malá dírka, kudy uniká vzduch (viz. foto).
Servisák mi řekl, že by se mohlo jednat o bludné proudy a ať vše pospojuji zemněním (expanzomat, měděné rozvody topení, kotel, zásobník TUV, plynovodní potrubí apod.) a připojím v nejbližší zásuvce na ochranný kolík.
Může se opravdu jednat o bludné proudy?
Bydlím v oblasti, kde je k nejbližšímu trakčnímu vedení vlaků či tramvají min. 25km, takže nevím, kde by se u nás na vesnici vzaly.
Mám obavu, aby se nestalo něco horšího, tedy že by mi časem prorzel např. zásobník na TUV, kotel či měděné potrubí v podlaze.
Jiří Schwarz:
Citace: Milan Duke 09.04.2012, 22:37
...Servisák mi řekl, že by se mohlo jednat o bludné proudy a ať vše pospojuji zemněním (expanzomat, měděné rozvody topení, kotel, zásobník TUV, plynovodní potrubí apod.) a připojím v nejbližší zásuvce na ochranný kolík....
Jsem zastáncem toho, že je třeba nejprve něco prokázat, nejlépe seriozním měřením, a až pak navrhovat řešení podle výsledku!
Máte hlavní ochranné pospojování?
Pokud ne, spojením "na ochranný kolík nejbližší zásuvky" si můžete přidělat ještě nějakou starost.
Pokud máte správně provedené HOP v domu, je otázkou, jestli to spojené podle servisáka něco vyřeší, pokud nevíte, co se tam děje, za jistých okolností byste si tam mohl udělat nějakou zemní smyčku, která by problém mohla i zhoršit.
Takže já bych doporučoval revizáka nebo dobře vybaveného elektrikáře, prozkoumat, proměřit a až podle výsledku hledat řešení...
Jan Franěk:
Spíš bych to viděl na výrobní vadu, nebo poškození během montáže/dopravy.
Souhlas s kol. Schwarzem. Ať se prokáže něco jiného řádným měřením.
František Šohajda:
V tomto přépadě bludné proudy bych až tak nepodezíral... .V expansce není žádné napětí,napájení a pod...
je samostatně zapojená k topení, bez dalšího (odchozího) spojení....
Spíš bych na 99% měl tip na vadu materiálu,popř.mechanické poškození.... ;)
Jan Hrádek:
Je divný že uniká vzduch, topenářský expanzomat má vzduch v gumovém vaku a vodu v nádobě :) , to by musel být na ÚT namontován vodárenský expanzomat, tam je voda ve vaku a nádoba suchá ?? A když tedy uniká vzduch, jak to může zkorodovat, já bych to viděl na vadu v materiálu, než v nějakých bludných proudech, navíc uprostřed materiálu, a né třeba někde ve spoji, nebo nějakém přechodu mezi různýmy prostředímy.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana