Lze mít 2 ledničky a zásuvku na kuchynské lince na jeden okruh ?

<< < (7/7)

Jan Franěk:
Citace: František Šohajda  23.02.2013, 08:12

U nás na Moravě mám v mražáku schováno celé "prasátko"....Nestalo se mi ,  že chránič vypadnul!
.............

Přesně tak. Znám mnoho domácností, kde mají jeden centrální chránič a problémy s jejich padáním nemají.
I proto se dá říct, že s každým dalším chráničem, prudce vzrůstá spolehlivost celé instalace. Vaše obavy jsou zbytečné.

Osobně nepovažuji ani to prasátko v mrazáku, za tak velkou škodu, abych si snížil bezpečnost na některé ze zásuvek a ještě se navrch bál toho, že mi manželka mrazák přestěhuje někam jinam a mě zůstane nechráněný vývod.

Citace: Jiří Šatara  23.02.2013, 18:02

A může být jistič 6kA a chránič 10kA, nebo musejí mít stejnou hodnotu kA?

10kA znamená, že "víc vydrží". Není to problém.

Jiří Šatara:
OK,  (poklona) . Našel jsem Chráníč OEZ OFI 25-2-030A-G, to je to, co jsem hledal pro okruh s lednicí.
Ještě dotaz k myčce a pračce, tam stačí prý klasický chránič typ AC. Je to pravda?(tam zřejmě stejnosměrný proud nehrozí).

Maroš Klein:
Myslím si, že v určitých prípadoch v domácnosti by nemuselo platiť chladnička=chránič.
Len pripomeniem, že v priestoroch priemyselných, obchodných a iných, kde sú zásuvky pod dozorom osôb znalých alebo poučených, teda zamestnávateľo m preukázateľne zaškolených sa môže použiť výnimka 411.3.3 pozn.,  1.,  resp. 2. odsek. Tam chladničky v skladoch potravín pre napr. veľkokuchyne bez chrániča problémom nebudú.
V domácnostiach je to ale iná kapitola. Osoby poučené tam asi bežne nikto hľadať nebude. Alfou a samozrejme aj pravdou v polovici príspevkov je PD. Súčasťou každej PD je aj určenie vonkajších vplyvov, kde v domácnosti to bude BA1, prípadne BA2 (v náväznosti na povinnosť použitia doplnkovej ochrany). Ak to teda bez PD neide, čo bráni projektantovi použiť v technickej správe druhú výnimku zo 411.3.3, samozrejme s náležitým poučením v časti vyhodnotenia neodstrániteľn ých rizík.
Viem si to predstaviť pri serióznych projektoch s jasným zámerom, napr. so zabudovanými spotrebičmi, presne vymedzené miesto a samozrejme s ohľadom na iné PD (plyn, voda, odpad, kúrenie...). Pobehovanie s chladničkou po byte v štýle "čo keby niekedy" projektanta zaujímať nemusí, ten projektuje v zmysle jasne dohodnutých podmienok na začiatku. No a samozrejme všetky následné zmeny minimálne po konzultácii a doplnení projektu. Zadarmo sú však možno iba menej konkrétne rady na tomto fóre ako napríklad tento.

Milan Hudec:
Neáčkový chránič již pomalinku ztrácí smysl,

IM:
Citace: Jiří Schwarz  12.03.2012, 07:29

A proč se právě v elektrice chcete hrabat, když o tom nic nevíte?

On se vtom může hrabat mj. z toho důvodu, že existují zdroje informací s ochotnými rádci laikům.  :'(

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana