Je správně napínač nebo napínáč?
Fuk Tomáš:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 10.03.2012, 21:31
...Na rozvaděč jsem si chvíli zvykal, ale uznám, že to má logiku...
Logika zde funguje jediná - a sice, že se u slov odvozených od základu s dlouhou samohláskou velmi často tato samohláska krátí.
Nerád bych se v budoucnu musel učit, že se prádlena při prání napíla krávského mléka ;D
Fuk Tomáš:
Citace: Petr Doležal 10.03.2012, 21:53
...z přiloženého obrázku alespoň pro mne plyne ... rozvaděč je hovorový...
Já tam informaci o tom, že by některá z obou variant byla hovorovější nebo spisovnější nevidím...
(sorry, jsem na rozvaděč asi tak stejně alergický, jako Honza Hájek na bleskosvod :D )
Miroslav Minařík:
Jééé to je krásné téma!
Citace: Jirka Š. Svejkovský 10.03.2012, 21:31
Já bych byl v tvorbě nových slov opatrný. Na rozvaděč jsem si chvíli zvykal, ale uznám, že to má logiku. Problém nastává třeba u překladače (z angličtiny) a překládače (z kamionu). Oba překládají.
Ano rozvaděč je samozřejmě ... (Pedol promine). Rozvaděč nic nerozvádí, nýbrž rozděluje a řídí. To, co nám rozvádí energii po domě je vedení.
Někteří to víme, ale úředník, který neví jaký je rozdíl mezi modrým a zeleno/žlutým vodičem jednou naznal, že rozvaděč je od slova rozváděti.
Podobně jako se říká špatně inbus s M nebo se říká laptopu špatně notebook, tak i rozvaděč má hanlivou variantu rozvaděč.
A co se týká tvorby nových slov vůbec v ničem opatrní být nemusíme. V UJČ mi bylo sděleno, že etymologie je etymologie a vývoji jazyka nelze bránit. Jinými slovy je to na nás. Psát dle pravopisu je pouze společenská norma, kterou nelze vyžadovat zákonem.
Z toho důvodu je u mne rozvaděč rozvaděč a basta fidli! (dance) (dance) (dance) (dance) (dance)
A napínáč začnu říkat na protest rozvaděči!
Překládáč, vysáváč, ... Jinak ctím zásadu, že pokud je použita jakákoliv varianta rozvaděče, měla by se v dokumentu objevovat stále jedna ta stejná.
Krýdl Petr:
Citace: Miroslav Minařík 10.03.2012, 22:48
... Jinak ctím zásadu, že pokud je použita jakákoliv varianta rozvaděče, měla by se v dokumentu objevovat stále jedna ta stejná.
No konečně vidím smysluplné odůvodnění a rozhodnutí.
Milan Hudec:
Bych tam dlouhé či krátké i napsal dle aktuálního stavu náplně v propisce, to jediné má technickou logiku.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana