Čo spravíte, keď sa bude blížiť veľká geomagnetická búrka?

(1/9) > >>

Martin H.:
V správach hovorili, že dopad slnečnej erupcie na Zem bol vraj včera menší ako sa očakávalo.

Keby nám Slnko nadelilo extra silnú dávku nabitých častíc, máme vraj od varovania z družíc niekoľko hodín na prípravu. Čo spravíte?

Jan Kelbich:
No, velmi zajímavá otázka. Přemýšlím, zda by pomohlo všechnu elektroniku, paměťová média apod. uzavřít do kovových krabic, nejlépe "utěsněných" (myšleno elektricky).
Ale pokud mají lítat nabité částice, tak mě napadá, že bych se měl asi někam dobře schovat taky já.

Martin H.:
Citace: Jan Kelbich  09.03.2012, 23:32

Přemýšlím, zda by pomohlo všechnu elektroniku, paměťová média apod. uzavřít do kovových krabic, nejlépe "utěsněných" (myšleno elektricky).
Ale pokud mají lítat nabité částice, tak mě napadá, že bych se měl asi někam dobře schovat taky já.

Viem o tom málo. S istotou len to, že na dlhých vedeniach sa budú indukovať veľmi nebezpečné prúdy a napätia. Zato otázok mám plno. Bude stačiť odpojiť hlavný istič? 3 mm medzi kontaktami pomôže? Čo je to vlastne dlhé vedenie? 40-metrová domová prípojka od plota je už dlhá? atď. atď.

Zrejme nič nepokazí povyťahovať všetky zástrčky.

Treba elektricky tieniť elektroniku? Jedna objemná krabica je napr. rúra v kuchyni. Alebo zabaliť do alobalu?

Budú dokonca lietať nabité častice až na Zem a náhodne preklápať bity v DRAM-kách? Nulovať náboje vo flashkách  :o?

A zaujímavá otázka na záver. Ako spoznám, že je koniec? Rádio, TV a Internet vraj funkčné nebudú.

raj:
Honem rychle dokoupím naftu.
80kVA dieselcentrála je z roku 1960, takže žádný polovodič, stačí přepnout do režimu "Auto" a jedem...
Pistolovou páječku mám a elektronek ve sbírce je také dost. Jen bych si trochu oprášil znalosti z mládí.
Magnetofon SONET DUO má v sobě jedinou diodu - tuším k magickému oku, takže i ABBA. která je na páscích po otci nahraná by šla poslouchat...
Anténní stožár stále stojí, takže ubastlit vysílač na středních vlnách by byla zábava na dlouhé zimní večery...
Stařičká krystalka by šla z výstavky ven a sloužila by jako kontrolní odposlech.
Takže jen na kole dojet do práce, nastartovat traktor (ještě starý mechanický poctivec) a převést rodinu ...
Dřeva máme dost a vlastní vrt na vodu také.

Jen asi diskuse na elektrice by mi chyběly ...

A server s daty? O ta jsem letos již přišel, hodinu poté i o kontakty z mobilu, takže jsem zvyklý ... ;) 

Martin Novák:
Citace: Jan Kelbich  09.03.2012, 23:32

No, velmi zajímavá otázka. Přemýšlím, zda by pomohlo všechnu elektroniku, paměťová média apod. uzavřít do kovových krabic, nejlépe "utěsněných" (myšleno elektricky).

Pokud by opravdu doslo ke slunecni erupci, po ktere nam tady budou litat nabite castice schopne odpalit flashku, HDD, nebo digitalni fotoaparat, tak nefunkcni internet, nebo poskozena elektronika bude tim NEJMENSIM problemem lidstva. Vetsi problem bude predstavovat usmazeni poloviny planety...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana