Jak připojit druhý kabel k elektroměru?

<< < (6/6)

Milan Hudec:
Já se to učil tak, že v délce cca.2cm odstaraním izolaci z průchozího vodiče, z kterého osstraním oxidaci, přiložím vedle vodič odbočující, v odizolované délce oba vodiče omotám 0,5mm Cu drátem závit vedle závitu, řádně propájím kvalitní pájkou a zaizoluji.

Při pečlivé práci a použití kvalitní pájky a izolačky na tento spoj přísahám, ale je to otázka názoru.

Michal Lužný:
Citace: Milan Hudec  02.03.2012, 14:21

... v odizolované délce oba vodiče omotám 0,5mm Cu drátem závit vedle závitu, řádně propájím kvalitní pájkou a zaizoluji.

Tímto jste mi připomněl starého mistra, který nám to přesně takhle vysvětloval. Přiznám, že sám jsem tohle řešení nevyzkoušel.

Milan Hudec:
Citace: Michal Lužný  02.03.2012, 14:33

Tímto jste mi připomněl starého mistra, který nám to přesně takhle vysvětloval. Přiznám, že sám jsem tohle řešení nevyzkoušel.

Nedávno jsem měl v ruce takto provedené odbočky někdy z roku 1938, stále ve vinikající kondici, což se nedalo bohužel říci o izolaci vodičů jako takových, tak se začlo znova a stejně, měl bych radost, kdyby i moje spoje vydržel 80let :)

Jaroslav Hasala:
Podle mého soudu nemá pájení v současné silnoproudé elektrotechnic e co dělat. Pájení je nevhodné z mnoha důvodů - je poměrně pracné, náročné na správné provedení, mění se mechanické vlastnosti vodičů (jsou trdší a křehčí),  obvykle dojde k poškození izolace, může dojít k nějaké reakci pájecí pasty nebo kyseliny atd.
Na trhu je celá řada různých svorek, které je možné použít.
Pro tuto konkrétní situaci se mi jeví jako nejvhodnější kompaktní rozbočovací (stoupačková) svorkovnice.
Je to podobné jako propojené řadové svorky, jen je to v jednom bloku.
Jsou dostupné v různých variantách - 4x 3L, 4x 3L + 6x PEN, 4x 3L + 4xN + 4x PE atd. Dá se umístit do krabice, dá upevnit na DIN lištu, umožňuje připojení vodičů do průřezu 25 mm2, zabere relativně málo místo, každý vodič je připojen na dva šrouby atd.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana