Kde vzít 3x230V pro napájení sporáku?
Jozef BABJAK:
Citace: Milan Hudec 25.02.2012, 14:21
By mne zajímalo, co lidé na tak výkoných sporácích doma mohou vařit :)
Milan, viete určite, ako to chodí: tí s najväčšími, najdrahšími a najlepšie vybavenými kuchyňami najčastejšie jedávajú v reštauráciách a hoteloch.
František Kabát:
Pánové, jaký byl dříve rozvod v Brně, také jsem našel u kamaráda na dřevěné elektroměrové desce dvě pojistky (jedna samozřejmě na PEN), podle něj ale 120V nikdy neměli. Přívod z RIS (umístěna na ulici ob dům) 2x10, Elektroměry (2x) umístěny v 1.patře. Vše původní !!
Také mě překvapilo, že v této řadové vilce byly u lustru zaslepené plynové trubky a za dveřmi nádherný ventil, kterým se plyn do lustru pouštěl (na adresu se mě však neptejte).
Vít Rotrekl:
o s jištěním L i PEN jsem v brně v jedné vilce taky potka. Bylo to na žluťáku. Nicméně jsem se s tím setkal i u nás na dědině. Nemyslím si, ale že by to mělo souvislost s napětím napájecí soustavy.
Petr Doležal:
Za mého mládí na Oltecu. Sice 2 pojistky, ale také ochranný vodič vedený do sklepa a uzemněn na vodovod.
K zásuvkám tedy 3 vodiče, v podobě hadrové mědi. Baráky z 1.republiky stavěné jako sociální, nyní I.kategorie. Jsou to škatule na bývalé Švancarce, nyní Renneská
Václav 3:
Citace: Zdenek Hejčl 26.02.2012, 12:40
Václave 3 dovolím si nesouhlasit 120V bylo také v Hradci Králové, kde se předělávalo staré město v okolí Velkého náměstí. Také jsem se toho účastnil kolem roku 1975. Když se rekonstruovalo bývalé KNV, teď je to tuším Úřad práce a kasárna s Vojenským soudem. Také stará radnice, bylo toho víc......
Omlouvám se, o síti 3x120V v Hradci Králové jsem nevěděl, že by pan Křižík expandoval i tam? Vždy a všude se hovořilo a psalo pouze o Praze a bylo to presentováno jako jeho zkušenosti přivezené z USA.
Nebyla to původně nějaká stejnosměrná síť 110 až 120V, těch bylo v Čechách i na Slovensku hodně za c.k. mocnářství a některé vydržely poměrně dlouho a některé byly přepojeny v období kolem druhé sv. války bez zásadnějších úprav na střídavou síť. Obvykle se tyto sítě vyskytovaly v okolí továren, které si vyráběly proud pro svoji potřebu a elektrifikoval y zároveň nejbližší obytné domy, kde bydleli převážně jejich zaměstnanci.
Citace: Jiří Schwarz 26.02.2012, 13:09
Nějaký "odborník" dokázal nechat na desce (něco jako Premix, ale stará černá) pojistky v obou vodičích, L i N (resp. PEN!!) a jen tam přivedl nový kabel od elektroměru...
S přesně stejným zapojením jsem se setkal několikrát, ovšem vždy na dubových deskách s keramickým pojistkovým dvojlůžkem. Deska tvarově a provedením velice podobná premixové, ovšem je černá, je vyrobena z tzv. gumonu, což je materiál, který se při vrtání lepí na vrták a je vyztužen síťkou z režných provázků, což umí také pěkně znepříjemňovat práci. Tento materiál se vyráběl zhruba od konce I. republiky do konce padesátých let.
V Praze ještě na konci 80 let existovala také síť 3x220V zapojená do trojúhelníka, vyskytovala se v několika blocích prvorepublikov ých činžáků na Vinohradech, jinde o ní nevím (možná mě pamětníci opraví) a tam byly samozřejmě také použity pojistky v obou vodičích (fázích).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana