Může se dovozce výrobku zbavit svých povinností jednoduchým prohlášením?
Jirka Š. Svejkovský:
Nedávno jsem v jednom bau zakoupil stolní lampičku. Zaujalo mě prohlášení dovozce na obalu. Nejenom, že jasné známky nekvalitní výroby bravurně označil za známku vysoké kvality, ale na závěr se částečně vyvlékl ze záruky za část výrobku.
Je to opravdu tak jednoduché? Příště si možná koupím 2l vzduchu, kde součástí balení bude jako reklamní předmět lampička ...
Pavel Ryšavý:
Vezmu to popořadě:
sklo - blábol, pokud se nejedná o imitaci foukaného, nečeřeného skla ze 17. století
dřevo - tohle se dá pochopit
kovové části - to je kovářská práce? o:-)
Poslední část je pro právníka.
Jako jurista laik a samouk bych teda čekal požadavek na okamžitou výměnu zdroje (reklamní zdroj zahodit, dát něco jiného), bez tohoto dovětku bych si dovolil tvrdit, že je možné tvrdit že je na trh uváděn výrobek který může představovat riziko a jehož návod není komplexní.
Daniel Hudzík:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 19.02.2012, 11:34
Nedávno jsem v jednom bau zakoupil stolní lampičku. Zaujalo mě prohlášení dovozce na obalu. Nejenom, že jasné známky nekvalitní výroby bravurně označil za známku vysoké kvality, ale na závěr se částečně vyvlékl ze záruky za část výrobku.
Je to opravdu tak jednoduché? Příště si možná koupím 2l vzduchu, kde součástí balení bude jako reklamní předmět lampička ...
Byt Vami tak meno oneho dodavatela s radostou zverejnim..
raj:
Takže lampička není elektrospotřeb ič ?
Jirka Š. Svejkovský:
Jedná se o obyčejnou low-cost lampičku vyrobenou nejspíš někde v Asii (i když se chlubí 2/3 výroby v ČR). Už jenom logo China Export místo CE říká něco o kvalitě výrobku (a to má společnost certifikát ISO 9001!). Dovozce/výrobce nechám v anonymitě, nerad bych se dočkal žaloby za poškození "dobrého" jména společnosti. Myslím ale, že se takových výrobků v různých bau obchodech válí spousta.
Citace: Zdenek Rajmont 19.02.2012, 14:28
Takže lampička není elektrospotřeb ič ?
Podle logiky společnosti lampička není elektrospotřeb ič, pokud není v ceně a je označena za reklamní předmět a je zakázáno s ní obchodovat. Lze li takto vyjmout ze zákona č. 22/97 žárovku, lze i lampičku (viz moje přirovnání s prodejem vzduchu).
Něco jiného je to, že si společnost plete pojmy elektrospotřeb ič a výrobek. Na výrobek se vztahuje záruka, bez ohledu na to, je-li to elektrospotřeb ič nebo není. A to dokonce i v případě, že byl dodán zdarma k jinému výrobku jako "reklamní předmět", cena totiž není rozhodující pro uznání záruky.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana