DEHN: Je možná unifikace ochrany před bleskem?

<< < (11/16) > >>

Miroslav Macek:
Citace: Milan Hudec  25.02.2012, 10:27

Ha, jak vidno tajíte své výpočtové metody asi oba

Myslím, že existuje mnoho dobrých důvodů pro to, aby se každý profesionál snažil takovýmto "výpočtům rizika" vyhnout.

Proto kontext tohoto Vašeho dotazu příliš nechápu - uvedl jsem zde mnoho argumentů, které zdůvodňují, že tzv. "výpočty rizika" nelze v Česku prakticky provést - zcela zde chybí možnost získat relevantní vstupní data - a i kdyby byla taková data získána, pak není s čím výsledky výpočtu porovnat.

Je tedy zcela jedno, s jakým sčotem nebo softwarem bych pracoval já, Vy, p.Ratiborský, nebo snad p.Hájek - výsledkem je téměř vždy nonsens.

Myslím, že v praxi lze využít toho, že pro akce v zahraničí často není nutné standard IEC 62305-2 používat. Pokud jde o Česko, pak např. u staveb elektroenerget ických se lze odvolat na ČSN 33 3201 a řešit ochranu před bleskem odlišně. V ostatních případech nezbývá, než se buď podepsat pod nesmysl, anebo si tuto část nechat zpracovat někým jiným.

Oldřich Morávek:
Veškerá data, získám z fyzických rozměrů a stavu instalace stavby, požární, stavební a elektrodokumen tace a ostatní mi dodá investor na podepsaném dotazníku.
Tím si přebírá zodpovědnost za pravdivost takových informací.

Se získáním podkladů k výpočtu nevidím problém.

Jan Alin:
Citace: Oldřich Morávek  25.02.2012, 19:12

.........ostat ní mi dodá investor na podepsaném dotazníku.
Tím si přebírá zodpovědnost za pravdivost takových informací.

To je možná přesně to co mnozí kritizují, že nejde o pravdivost dosazených údajů ale o odpovědnost za pravdivost údajů. To je docela rozdíl. V případě že jde pouze o odpovědnost tak je výpočet zbytečný a stačí aby si investor bez výpočtu zvolil stupeň ochrany.

Oldřich Morávek:
Odpovědnost za určení míry ochrany nesu já. Tedy ten, kdo provedl výpočet. Protože ale všechna data nejsem schopen získat z dokumentace ani obhlídkou objektu, musím některé informace získat od investora. Například, kolik lidí se tipicky v objektu bude vyskytovat - u RD od 3 do 15 i více osob.
Tyto informace si skutečně nemohu ověřit ani svévolně měnit. Proto si to nechám potvrdit do dotazníku, který mi pak slouží jako podklad pro analýzu.
Je to ovšem jen jedna, nikoli jediná část informací.

Jan Alin:
Citace: Oldřich Morávek  25.02.2012, 21:05

musím některé informace získat od investora

Investor je ten poslední který má představu o tom co po něm vlastně chcete a napíše vám tam přesně to co požadujete pokud to nebude znamenat navýšení rozpočtu. Pokud se pohybujeme pouze v oblasti rodinných domků tak většinou není ani co zkazit, nakonec budou svody na každém rohu a po hřebeni, jenže norma se vztahuje i na ostatní objekty.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana