DEHN: Je možná unifikace ochrany před bleskem?
Juraj Rojko:
Já si myslím, že by na to měly být zpracované tabulky, čím jednodušší, tím lepší. Protože pokud tam budou nějaké parametry, tak by se mohl najít potížista, který by si stěžoval, že nelze vyhledat přesný sloupec podle nepřesného čísla. A pak by se také měly vytvořit 4 typové projekty. A až to bude, tak si založím e-shop a budu prodávat typové hromosvody.
Jan Alin:
Citace: Honza_p 17.02.2012, 09:30
Pokud někdo požaduje doložit výpočet, není problém to spočítat tak, aby to vyšlo jak je potřeba. Těch proměných a neznámých je ve výpočtu tolik, že ty hodnoty se vždycky obhájí a nebudou daleko od pravdy, když pominu že určit co je vlastně ta pravda je nemožné.
Netvrdím, že je to takhle správné, ale v momentě kdy se hodně staveb staví pro developera, který často neví co v tom domě vlastně bude, tak si hrát s nějakými čísílky stejně nemá příliš význam.
To je bohužel i má vlastní zkušenost. Navíc parametry které jsou dosazované do výpočtu jsou nestálé, hromosvod se nedělá na rok, ale na podstatně delší dobu.
Výpočet sám o sobě není komplikovaný a i kdyby byl stokrát horší, počítač to zvládne. Problém je vždy jen serióznost vložených hodnot do vzorců a jejich dostupnost a budoucí obhajitelnost při případném sporu před soudem v případě škody způsobené bleskem nebo přepětím. Čím víc se bude blbnout se složitostí výpočtů, tím víc se budou tyto obcházet nebo nahrazovat alternativou typu aktivák.
Mám vytypovány tři oblasti které jsou dnes nejvíce nedodržitelné a to v tomto pořadí.
1 - Hromosvody
2 - Revize spotřebičů
3 - Určování vnějších vlivů pro developerské stavby a jejich dokumentace
Jan Hájek:
Mám trochu zkreslené představy o tom kdo může navrhovat, revidovat a montovat elektrické zařízení.
Tak nějak předpokládám, že by to neměl dělat někdo s mentální retardací, nebo myslíte, že by to mělo být tak jednoduché, aby to zvládlo dělat 90 % populace?
Citace: Honza_p 17.02.2012, 09:30
Těch proměných a neznámých je ve výpočtu tolik, že ty hodnoty se vždycky obhájí a nebudou daleko od pravdy, když pominu že určit co je vlastně ta pravda je nemožné.
Můžete prosím uvést alespoň tři příklady?
Jan Hájek:
Citace: Milan Illek 16.02.2012, 10:10
Není mi jasná jedna věc:
Proč Němci mohou mít tabulku s přiřazením tříd LPS k objektům a my ne, ačkoli norma je evropská. Proč se mám dostat k zařazení do třídy LPS jakýmsi výpočtem, vycházejícím z délky, šířky a výšky objektu, kde spousta dalších vlastností objektu není postižena? :'(
Prosím, prosím, mohl byste mi o té tabulce v Německu poslat nějakou informaci, poslal bych jí do Německa kolegům, protože ti se moří s výpočty.
IM:
Citace: Jan Hájek 18.02.2012, 19:54
Prosím, prosím, mohl byste mi o té tabulce v Německu poslat nějakou informaci, poslal bych jí do Německa kolegům, protože ti se moří s výpočty.
Ta informace je, že tabulku mám od vás, ze školení Dehn. Detaily si vyžádejte u Ing. Milana Kauckého. (norm) :D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana