Jak hodnotit výměnu klasických zářivek za LED?

<< < (10/10)

Zdenek Hejčl:
Hmmmm hezké.
Právnická otázka:
Co teda dělat, když výrobce těchto zdrojů tvrdí: plnohodnotná náhrada za trubice XXX?
Má skutečný atest od všech výrobců svítidel, co se vyskytují na našem území i dovezených a všech typů, co jsou stále v provozu?
Odpověď: troufám si tvrdit, že nikoliv.  (zle)
Vše bylo možná kdysi spočítáno na úplně jiné parametry svítidla.... o:-)

Kamil Novák:
TO Alin :

Stáří svítidel jsem uvedl proto, aby bylo jasné, že se zde nedá uplatňovat zák.č.22/1997 Sb.
Ale i kdyby, jaké nebezpečí by mohlo hrozit z takto modernizovanéh o svítidla?
Z hlediska ochrany před NDN - v případě že montér není tele a neodpojí PE, tak žádné.

Z hlediska tepelného namáhání - LED trubice hřeje o poznání míň něž výbojková, takže spíše zlepšení. Navíc odpojením tlumivky a startéru se vyřadí další zdroje tepla.

Z hlediska mechanického namáhání - jestliže má LED trubice stejnou délku jako výbojka a nebude tudíž namáhat patice tak taky žádné.

Takže jediná změna (a možná že k horšímu) je ve světelných vlastnostech. Ty ale mohou nastat i v případě, že se použije výbojková trubice s jinou teplotou chromatičnosti .

Jan Alin:
Citace: Kamil Novák  20.03.2012, 23:37

Stáří svítidel jsem uvedl proto, aby bylo jasné, že se zde nedá uplatňovat zák.č.22/1997 Sb.
Ale i kdyby, jaké nebezpečí by mohlo hrozit z takto modernizovanéh o svítidla?

Víceméně s vámi i souhlasím. Pokud ten kdo dělá úpravu není naprosté tele, tak by výsledek neměl být nebezpečný.

Ovšem pokud dojde například k požáru od vadné ledtrubice, nebo dojde na schodech k pádu a postižený řekne že došlo k oslnění, tak mě běhá mráz po zádech z představy, že bych u soudu měl dokázat, že jsem nestvořil nový výrobek, když jsem mu vykuchal střeva a osadil něco úplně jiného. Jsem přesvědčen, že taková úprava je podle současné legislativy aktem stvoření nového výrobku se vším co k tomu náleží. Je třeba buď změnit legislativu tak, aby ten kdo provede úpravu dle návodu výrobce měl jistotu že to mohl udělat, nebo legislativu dodržet. V případě svítidla to asi elektricky bude menší problém než s tím oslněním, ledky jsou dost prevít v této oblasti.

František Šohajda:
Kolegové, chci se zeptat vás na názor na tzv. ECOtrubice ?
Je to jaká si trubice v trubici  i s elektronikou jako celek...cena poloviční jako LED trubice a svítivost větší...životn ost s porovnáním s  LED 1:1 ?
Viděl jsem ji ve velkoobchodě ale bohužel jen fyzicky (nesvítila) ?

Už jste ji někdo montovali ? Testovali ?

LED operační svítidla, dojem super !!svítivost výborná, spotřeba velmi dobrá......

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana