Víte, že se nacvičuje BLACK OUT již několik roků?
raj:
Perfektní reportáž!
Tohle by se mělo pouštět laikům, aby nebyli tak zblblí americkými filmy.
Miloslav Šťastný:
Dokument na TV Discovery jsem sice (bohužel) neviděl, ale dovedu si vše docela živě představit... :o Běžný smrtelník vůbec nemá páru o tom,jaké ohromné energie různého druhu se přesouvají v rámci planety nebo v jejím okolí (Slunce,Země, Měsíc, Sluneční soustava). Všechny výdobytky moderní doby, do kterých se současný člověk západní civilizace narodil, považuje za samozřejmost, za to, že jsou spolehlivé, za to, že mu budou neustále bez poruchy sloužit. Nedej bože, když neteče voda, nejde plyn, "nejde" elektřina... Jen si přiznejme, jak nás to vytočí, když je na pár minut nebo hodin výpadek. Jak nervozně chodíme po bytě nebo v práci u PC či u stroje a čekáme, kdy už to konečně někdo nahodí... A teď si představme výpadek v řádu dní či týdnů. Co by následovalo? Rozklad společnosti, nepokoje,výtržnictví, výjímečný stav! Ohromné ekonomické škody. Slabší státy by to asi položilo. Lokální konflikty, války... Víte, kdo by to pocítil nejméně nebo vůbec ne? Ty státy a společnosti, které jsou na tom ekonomicky a energeticky nejhůře nyní. Ty, které žijí ještě ve středověku,popř. tuhé totalitě (KLDR,Afgánistán,africké státy, atd.). My, kteří jsme hýčkáni výdobytky civilizace, budeme odepsáni...
Je-li možno něco udělat pro technickou a strategickou spolehlivost energetických a datových sítí, ať se to udělá hned a pořádně. Moderní civilizace s tím stojí a padá. Faktem je také, že takováto opatření jsou neskutečně drahá a nikomu se do toho nechce investovat! Dokud se něco nestane.....
Pavel Horský:
Citace: Miloslav Šťastný 30.01.2012, 18:06
A teď si představme výpadek v řádu dní či týdnů. Co by následovalo?
Chyba......... ...výpadek zmiňovaný v dokumentu byl v řádkách měsíců. Údajně by se nepodařilo dát síť dohromady dříve než cca za jeden rok a to je samozřejmě jen střízlivý odhad. Co by se stalo za ten rok si jistě dovedeme všichni představit. Ano, to by byl onen pomyslný konec světa. Miliony lidí by umrzlo, další tisíce by se povraždili při rabování, celý systém by byl nenávratně zničen, rozkraden, společnost by se rozdělila na útočící a bránící se. To si zřejmě nedovedeme nikdo představit. Pak by nastalo to, co se uvádí právě v těch přiblblých amerických filmech.
Já jen doufám, že až se to jednou stane, už budu čichat ke kytkám odspodu.
Jirka Š. Svejkovský:
Škoda, že jsem u toho nebyl.
Jediný "blackout" jsem zažil při oživování systému automatického záskoku rozvaděče osvětlení strojovny a kotelny. Chyba v zapojení po nahrání sw způsobila vypnutí. Pokus o nahození deionu vyrazil nadřazený jistič v rozvodně, ke které jsem neměl klíče. Co z toho vyplývá? Dávejte si pozor na nastavení tepelné spouště t0!
Ján Garaj:
Tak jeden na rozptýlenie tých chmúrnych myšlienok. Stoja dvaja May-ovia pri skale a jeden sa pýta druhého. Nemáš ešte kúsok kriedy? Nie už nemám a načo ti je? pýta sa druhý. Ale to bude mať niekto pekne plné gate, skončil som s kalendárom v roku 2012.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana