Jak je možné upravit elektromotor pro různý počet otáček?

<< < (2/2)

David Frýba:
Dnes se s úspěchem aplikují na regulaci otáček frekvenční měniče. V malých otáčkách lze parametricky procentně zvýšit rozběhový moment převodovku to však nenahradí.Pro tazatele bude výběr převodovky nejpodstatnějš í úkol pro úspěch.Motor 3f. indukční,který na převodovku půjde napasovat. Že jsem již pár strojů viděl, ale do domamont výroby bych se nepustil.Pokud vynechám hledisko bezpečnostní a zaměřím se na cenu nikdy po nákupu potřebných komponent nenakoupím tak výhodně jako, když si štípačku koupím již vyrobenou s náležitými bezpečnostními prvky.

Jozef BABJAK:
Ak sa bavíme o štiepačke, kde je pohyb klina zabezpečený závitovou tyčou, resp. obdobným mecahnickým spôsobom, riešením by mohlol byť dvojotáčkový motor v zadpojení YY/D, napr. 1400/2800 min-1. Ničmenej, taký motor je drahý, ťažký, vyšší výkon podáva práve na tých vyšších otáčkach, takže bude musieť byť naddimenzovaný . Rozumne to ovládať, vyriešiť mechanickú aj elektrickú bezpečnosť a vybrať komponenty adektvátne charakteru záťaže a početnosti spínania je úloha pre skutočného profesionála, nie laika - kutila.

(Existujú ešte kužeľové štiepačky - používané najmä pri ťažbe mäkkého dreva a poháňané kardanovým náhonom na traktore, ktoré sa podomácky prerábajú na elektrické, ďalej štiepačky na princípe "rotujúcej sekery" - tie by som kvôli bezpečnosti čitateľov asi radšej ani nemal uvádzať, ale skúste "fastest log splitter" na youtube. Ak uvažujete o niektorej z týchto štiepačie, odporúčam vyfotiť si ruky, aby ste mohli neskôr ukazovať fotky, že aj Vy ste mali voľakedy desať prstov.)

Ak sa bavíme o štiepačke, kde motor poháňa hydraulické čerpadlo a smer pohybu piesta sa rieši prepínaním toku kvapaliny nad alebo pod piest, tam je najsprávnejšie riešiť to na úrovni hydrauliky. A mám za to, že drvivá väčšina elektro-hydraulických štiepačiek - ktorých je na trhu opäť drvivá väčšina - to majú vyriešené "by design" jednoducho tým, že pri spätnom chode sa hydraulická kvapalina tlačí do priestoru s priestnicou, a teda do priestoru zmenšeného o objem samotnej piestnice, t.j. pri pohone tým istým čerpadlom je pohyb adekvátne rýchlejší, ako pri pracovnom pohybe, kedy sa hydraulickou kvapalinou plní väčší priestor, pôsobí sa na väčšiu plochu, a tlak je adekvátne vyšší. Menovitý výkon motora je stále rovnaký, ale "samoregulácia" sa deje na základe rozdielov zaťaženia a princípe funkcie asynchronného elektromotora poháňajúceho čerpadlo - vždy má taký príkon, ako práve potrebuje (i keď účinnosť adekvátne kolíše - to len pre prípadných hnidopichov).

Verte strojárom, sú to veľmi, veľmi šikovní ľudia!

Roman Reinisch:
Citace: Jozef BABJAK  30.01.2012, 08:36

Ak sa bavíme o štiepačke...

(poklona)  za pěkný výklad. Je to samozřejmě celý dost náročný stroj, nářadí. Škoda jen že se člověk za jeden život nestihne vyučit jako elektrikář - strojař - zámečník. Být tohle v jedné osobě pak by se sestavením podobného nářadí nebyl problém.
Nicméně věřím tomu, že se mě s pomocí kamarádů odborníků ve vybraných oborech, podaří něco takového v budoucnu brzy sestrojit.

Strojařům samozřejmě nelze jinak než věřit :-)

tomáš buřival:
Citace: Roman Reinisch  30.01.2012, 14:46

Škoda jen že se člověk za jeden život nestihne vyučit jako elektrikář - strojař - zámečník.

No já myslím že se to dá stihnout a nejenom vyučit  ... (-:

A teď vážně - elektrický motor použijte pro pohon hydraulického zubového čerpadla a za čerpadlem dejte ventil ovládaný pákou a pro posun klínu se dá použít např. píst ze staré desty nebo jakýkoliv jiný. V nabídce firmy hydrocom (brno) jsem dokonce viděl kompletní hydrauliku (motor, čerpadlo, nádržku, ventil, hadice a píst) pro štípačku.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana