Proč nenaměřím Vadaskou napětí u měniče?
Lubomír Šťava:
U měniče 12 V DC/230 V AC jsem se setkal s tím, že klasickou Vadaskou nic na fázi nenaměřím. Teprve až přehodím hroty a měřím mezi N a L tak Vadaska cvaká. Může mě to někdo objasnit?
Petr Liskar:
Citace: Lubomír Šťava 28.01.2012, 20:28
U měniče 12 V DC/230 V AC jsem se setkal s tím, že klasickou Vadaskou nic na fázi nenaměřím. Teprve až přehodím hroty a měřím mezi N a L tak Vadaska cvaká. Může mě to někdo objasnit?
Protože nemáte výstup "N" z měniče přizemněn. Takže doutnavka (tedy měření proti zemi) nefunguje, ale měření mezi oběma pracovními vodiči ano.
Lubomír Šťava:
Takže to mohu chápat na způsob, jako by se jednalo o oddělovací transformátor? V tom případě, když dojde k živému dotyku na L, tak by nemělo dojít k průchodu proudu?
Jiří Schwarz:
Pokud tam nebude nějaká závada, neměl byste nic cítit, procházející proud bude minimální a bude dán jen kapacitou vinutí proti kostře, kapacitou rozvodu,...
Ono je u takového zdroje těžké označovat výstpní vodiče jako L a N, když jsou to rovnocenné "pracovní vodiče".
Petr Liskar:
Citace: Lubomír Šťava 28.01.2012, 23:28
Takže to mohu chápat na způsob, jako by se jednalo o oddělovací transformátor?
Ne, oddělovací transformátor je něco úplně jiného. Vy máte zdroj s nějakýma vlastnostma, kde izolovanost výstupu může být jednou z vlastností.
Mimochodem, výstup až tak izolovaný být nemusí - už jsem se potkal se střídači, které měly galvanicky spojený výstup "N" s jedním pólem DC vstupu... :(
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana