Má dnes nejaký zmysel revízia bleskozvodu podľa 34 1390?

<< < (36/40) > >>

J.Patúc:
Citace: Fuk Tomáš  09.02.2012, 22:44

A na kolik asi tak tu přeskokovou vzdálenost šacujete?
Nezapomeňte při tom ke vzorečku v kap. 6.3.1 ČSN EN 62305-3 připočíst izolaci na pár set kV úbytku napětí na impedanci zemniče hromosvodu (když tedy nebudete mít to ekvipotenciáln í pospojení).

A práve preto, že je to pre mnohých ludí ( aj pre mňa ) hádanka, to ekvipotencialn é pospojenie určite doporučujem.

Jiří Schwarz:
Citace: Jan Alin  09.02.2012, 21:48

Takového jsem viděl, vůbec si nevšiml že pokrývači demontovali jímací soustavu a zůstaly jen svody.  ;D

Horší je opačný případ, když se udělá krásný nový chodník a přitom se "odstraní" ty hnusné orezlé vývody ze země, takže svody končí cca 1,5 metru nad zemí!
Až půjdete v Domažlicích od nádraží do centra, nemůžete přehlédnout tento "geniální výtvor"!

Petr M:
Dnska jsem se táhl pomaličku na trase Brno - Hodonín a trochu jsem se "kochal" střechama. Třeba v Těšanech na jedné z restaurací je něco, co vypadá na pohled z auta jako hromosvod v dobrým stavu. Vpravo od ní je zvhýtralý dlouhý dům bez oken (stará výrobní hala?) s aktivákem uprostřed a vlevo starší, rekonstruovaná budova. Na té části střechy, co není rekonstruovaná, vše vypadá Ok. Tam, kde je střecha po výměně a o něco výš, hromosvod chybí a drát, který asi původně vedl po hřebenáčích, visí ze staré části dolů a opírá se o zeď...

Otázka zní, co z toho zařve jako první? Tipuju kůlničku s aktivákem.

Jan Franěk:
Citace: J.Patúc  10.02.2012, 07:25

A práve preto, že je to pre mnohých ludí ( aj pre mňa ) hádanka, .............

A já bych zase v tomto případě doporučil, navštívit některé ze školení, které se touto problematikou zabývají. Třeba zrovna u p. Hájka. Třeba se vám vyjasní alespoň tolik, kolik mě.  o:-)  ;)

Alois Kadlík:
Citace: J.Patúc  09.02.2012, 17:53

Okolo bleskozvodu urobím kruhovú zábranu s umelej hmoty s polomerom preskokovej vzdialenosti blesku. Ak tá zábrana zasahuje do vnútra domku, dám výstrahu, že počas búrky sa nesmie  nikto nachádzať v nútri zábrany.
Poznamenávam, ze vodič PEN môže byť od bleskozvodu vzdialený viac ako je preskoková vzdialenosť ( prakticky je to vždy ). Pri takomto zabezpečení už ani nemusím robiť ekvipotecialné pospojenie.

Revize  význam má.
Informace o nové normě hromosvodu také. Jenom  nevím jakým způsobem budou zákazníci  provádět  dodatečně základový zemnič. Ono jde všechno, proto nechte rozhodnutí jestli si provedou nový hromosvod na nich.
Dle Vašeho vyjádření, nebo Vašich  zkušeností při přímém úderu blesku do hromosvodu, který má samostatné uzemnění  vzniká  přeskoková vzdálenost  nebezpečná pro lidi v domku a ta by se dala odstranit např.  plastem. Proto podle vás jsou hromosvody provedené  podle staré normy  nebezpečné a podle nové normy toto nebezpečí nehrozí. To si já na rozdíl od vás nemyslím . Toto nebezpečí by se dávno projevilo ve statistice úmrtí bleskem a dávno řešilo. V mém okolí neznám ani jediný případ. Ten ovšem může nastat u hromosvodu provedeného podle staré nebo i nové normy.
Jestli je proveden základový zemnič a bleskový proud spolu s napětím si pouštím pod domek nastávají úplně jiné problémy.   

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana