Má dnes nejaký zmysel revízia bleskozvodu podľa 34 1390?
Alois Kadlík:
Citace: J.Patúc 09.02.2012, 08:09
Všetci vieme, že fyzikálné zákony su "mimo nás" a záleži, čo do ich rovníc dosadíme. Ja som tiež volakedy bol toho názoru ako vy teraz, pokial som medzi vodič PEN a zemnenie bleskozvodu nedosadil človeka. Uvedomil som si, že hodnota zachránených vecí nevyvaži hodnotu človeka. Tak mám teraz názor, že treba urobiť to ekvipotencialn é pospojenie. Vy ešte môžte uvažovať a mať aj iný názor. To je to vaša vec.
Fyzikální zákony nejsou mimo nás. Jenom některé úkazy například blesk se dle mého názoru jimi nemusí řídit.Na rozdíl od pana Hájka si nemyslím, že blesk se řídí ohmovým zákonem.
Prosím o praktický popis jak se dostanu v domku, při samostatném uzemnění hromosvodu mezi toto uzemnění a vodič PEN. Vzdálenosti vodivých částí v domku od jímací soustavy
a uzemnění hromosvodu jsou v dostatečné vzdálenosti. Přívod voda plast, plyn není.
Souhlasím s vámi a vůbec mi nevadí, že máte jiný názor a možná že někdo z nás svůj názor změní. Nejsem proti spojování, například při zřízení základového zemniče. Já osobně bych si ho neprovedl. Možná přijde doba, kdy nevyjdeme z domu bez přílby, co kdyby na mne spadl meteorit.
Ján Garaj:
Pán Kadlík. Toto vlákno má názov "Má dnes nejaký zmysel...?" Nazval by som to trošku inak, či má zmysel vám niečo vysvetlovať-radiť chcete tu praktický popis a neviete čoho? Protirečíte si v správaní sa blesku a zákonoch . Vzdálenosti.. jsou dostatečné. Ako ste to zistili a podľa čoho akého zákona usudzujete, že sú dostatočné, ak sa blesk nimi nemusí a ani neriadi. Niekto seriozny, tu ponúkal aj čokoládu za naťahovanie nielen času, ale Vy by ste si tu už zaslúžili nejakú feferonku, poriadne pálivú. Myslím to vážne a asi sa vydám nejakú kúpiť na dolné zeme.
Jan Alin:
Tedy tady se to rozjelo :D.
Přesto že osobně považuji soubor ČSN EN 62305 za zbytečně překombinovaný, v některých případech nedodržitelný a tím svádějící k obcházení, tak pokud si mohu vybrat, budu při úderu blesku napěťově radši v situaci vrabce na drátě než vrabce mezi dráty. A je mi jedno zda podle 34 1390 nebo 62305. ;)
Fuk Tomáš:
Citace: Jaroslav Ratiborský 07.02.2012, 06:30
ČEZ Distribuce, E.ON CZ, E.ON distribuce, PREdistribuce, ZSE
...
7.2 KABELOVÉ ZEMNÍ VEDENÍ
V kabelových sítích do 1 kV se ochrana před spínacím přepětím a před atmosférickým přepětím běžně neprovádí. Ochrana se provede pouze ve zdůvodněných případech.
Podívejte se laskavě do Obchodního rejstříku. Žádná z uvedených firem nemá zapsánu jako předmět podnikání charitativní činnost. Proč by to tedy dělali, když jejich zařízení je před přepětím chráněno elektroinstala cí a spotřebiči v odběrném místě, na napěťové hladině cca 2 kV? Pro krásné oči odběratele?
Jedinou výjimkou je elektroměr ohrožovaný požárem objektu, ale těch pár elektroměrů ve vyhořelých objektech zase nestojí tolik, aby to odůvodnilo nějakou plošně nasazovanou ochranu.
Trochu to komplikuje pár extremistů, kteří před bouřkou shazují jističe před elektroměrem a svítí si petrolejkou, čímž tu ochranu zařízení distributora o pár kV zhorší. Tipnul bych si, že se zavedením smart grid se jim to stejně zakáže a bude po problému :D
Jan Alin:
Citace: Fuk Tomáš 09.02.2012, 13:31
Tipnul bych si, že se zavedením smart grid se jim to stejně zakáže a bude po problému :D
Jsem zvědav jak mi zakážou vypnout hlavní jistič pro můj vlastní objekt, to zas bude zajímavých článků v médiích. ;D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana