Má dnes nejaký zmysel revízia bleskozvodu podľa 34 1390?

<< < (29/40) > >>

Petr M:
Nejsem hromosvodář a se starou 341390kou jsem nikdy neměl v praxi co do činění, ale mám pocit, že ve škole do nás hustili cosi o propojování plechů a konstrukcí na střeše na hromosvod.

Představte si starou podkrovku, jak se kdysi dělaly. Výklenek ve střeše, pobitý plechem a v něm klasický dřevěný okno. Připojeno na hromosvod cca ve 4/5 - 6/7 délky svodu od země. A pod oknem topení, řekněme treba akumulačky, ať je to k tématu serveru (HDO a blokování chvíli neřešme).

Při zásahu blesku a nepropojení PEN mohou být mezi plechem za oknem a akumulačkama řádově až stovky kV na desítkách cm (podle počtu a stavu svodů, zemního odporu, proudu blesku,...). A nejkratší vzdálenost jde skrz hořlavý, dřevěný rám okna. A rozdíl potenciálů se dá při troše smůly překlenout lidským tělem, stačí, aby ve správnou chvíli majitel oddělával zarážku při zavírání okna a opíral se při tom o ten přímotop. Co je na tom sakra tak bezpečnýho, že to někteří zuby nehty brání?  (zle)

Jan Hájek:
Citace: Petr M  08.02.2012, 16:53

Co je na tom sakra tak bezpečnýho, že to někteří zuby nehty brání?  (zle)

Citace: Petr M  08.02.2012, 16:53

Nejsem hromosvodář a se starou 341390kou jsem nikdy neměl v praxi co do činění, ale mám pocit, ......

Protože prostě nemyslí a jsou na to hrdí.

Alois Kadlík:

Pane Hájek.

Myslíte si tedy, že podle staré normy jsou hromosvody velice nebezpečné a podle nové normy jsou již hromosvody bezpečné ? Tak to podle všech Vašich vyjádření vypadá.
Zajímavé je,  že vždy řešíte inž. sítě  pro rodinné domky v kovovém provedení což se již mnoho let provádí v plastu, strašíte akumulačními kamny a podobně.
V mém případě jsem naopak přesvědčen, že  spojením uzemnění hromosvodu s vodičem PEN bych si pohoršil. váš názor je jenom váš pohled na problematiku, která není podložena
platnými zákonitostmi jako je například ohmův zákon a podobně. Sám víte, že v některých zemích existují i jiné  normy na ochranu před bleskem. Vím, že se vám to nelíbí, ale mnohým
se to může jevit jako lepší. U nejasných věcí je lepší, když je více názorů na věc než jeden.

J.Patúc:
Citace: Alois Kadlík  09.02.2012, 05:51

V mém případě jsem naopak přesvědčen, že  spojením uzemnění hromosvodu s vodičem PEN bych si pohoršil. váš názor je jenom váš pohled na problematiku, která není podložena
platnými zákonitostmi jako je například ohmův zákon a podobně. Sám víte, že v některých zemích existují i jiné  normy na ochranu před bleskem. Vím, že se vám to nelíbí, ale mnohým
se to může jevit jako lepší. U nejasných věcí je lepší, když je více názorů na věc než jeden.

Všetci vieme, že fyzikálné zákony su "mimo nás" a záleži, čo do ich rovníc dosadíme. Ja som tiež volakedy bol toho názoru ako vy teraz, pokial som medzi vodič PEN a zemnenie bleskozvodu nedosadil človeka. Uvedomil som si, že hodnota zachránených vecí nevyvaži hodnotu človeka. Tak mám teraz názor, že treba urobiť to ekvipotencialn é pospojenie. Vy ešte môžte uvažovať a mať aj iný názor. To je to vaša vec.

Jan Hájek:

Pane Hájek.
Myslíte si tedy, že podle staré normy jsou hromosvody velice nebezpečné a podle nové normy jsou již hromosvody bezpečné ?

Ne podle ČSN 34 1390 to bylo stejné, jen jí lidé nečetli, nastudujte si např. článek 111,112, 114.

Pane Hájek.
Zajímavé je,  že vždy řešíte inž. sítě  pro rodinné domky v kovovém provedení což se již mnoho let provádí v plastu, strašíte akumulačními kamny a podobně.

Ups, něco mi uniklo? Žiji v přesvědčení, že akumulačky, stejně jako ostatní elektrické spotřebiče jsou napájeny měděnými dráty v izolaci.

Sám víte, že v některých zemích existují i jiné  normy na ochranu před bleskem. Vím, že se vám to nelíbí, ale mnohým se to může jevit jako lepší.

Tak schválně, vyjmenujte alespoň pět států, které nepřebírají IEC normy a zkuste vynechat země kam se posílá humanitární pomoc.

U nejasných věcí je lepší, když je více názorů na věc než jeden.

To mám také rád, ale dohady, domněnky a dezinterpretac e nepovažuji za názory, navíc pokud je problém za pomoci základních pravidel jasný.

která není podložena
platnými zákonitostmi jako je například ohmův zákon a podobně.
Zkuste si celou diskuzi přečíst ještě jednou a pomaličku, jiný než Ohmův zákon se zde v podstatě nevyskytuje.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana