Mohu propojit uzemnění dvou RD vzdálených 13m od sebe?

<< < (4/15) > >>

Milan Hudec:
Citace: jogrr  03.01.2012, 20:30

A právě proto, aby se nestala situace, že sousedovi udeří do domu ale vyhořím já, tak proto je lepší to SPD mít. ::) a nebo bydlet někde v dolině v bezpečí.

13m v půdě s průměrnou rezistivitou je pro blesk jako pro mne jedno pivo po složení vagonu uhlí - nestačí :)

IM:
V podstatě jsou všechny domy za tr. s většinově používanou soustavou a ochranou propojeny. Tak co řešit?

Jan Hájek:
Pokud většina energie poteče samostatným spojem mezi zemnícími soustavami, je to dost velký rozdíl oproti tečení vodičem PEN/L1/L2/L3.

Jaroslav Ratiborský:
Citace: josef111  03.01.2012, 20:47

A šlo by to také udělat tak, že prozatím než budou osazeny SPD v obou RD  raději nepropojovat  zemnič hromosvodu s HOPkama, abych neudělal více škody než užitku. Co pro mě bude lepší?

Ano vámi navrhované řešení bude pro vás výhodnější zvláště pokud jsou domy napájeny kabelovou přípojkou.
Přitom velká část distribučních rozvodů je provedena kabelem v zemi a u tohoto způsobu napájení objektů viz PNE 300000-7 bod  7.2.   Kabelové zemní vedení

V kabelových sítích do 1 kV se ochrana před spínacím přepětím a před atmosférickým  přepětím  běžně neprovádí. Ochrana se provede pouze ve zdůvodněných případech.
V podstatě záleží jen na vás.

Fuk Tomáš:
Citace: josef111  03.01.2012, 20:47

A šlo by to také udělat tak, že prozatím než budou osazeny SPD v obou RD  raději nepropojovat  zemnič hromosvodu s HOPkama, abych neudělal více škody než užitku. Co pro mě bude lepší?

A úplně nejlepší bude demontovat i svody a nechat na blesku, aby si cestu do země našel sám  ;D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana