Mohu mít rozvaděč nn v datovém racku?

<< < (4/7) > >>

Lukáš Rotrekl:
No to jako každopádně  8)

Daniel Hudzík:
Citace: Milan Hudec  30.12.2011, 11:39

Tazatel jistě jen sonduje a poté svěří činnosti odborníkům :)

Nebol by som taky skeptik keby som nebol prizvany k takemu mnozstvu samo-domo konstrukci (do niektorych majitelia vrazili aj skutocne velke peniaze) na ktore chcel majitel "papier".. bohuzial vacsinou to skoncilo este drahsou prerabkou.

Roman Šafránek:
Citace: Otakar Dosbaba  30.12.2011, 10:00

Malinko odbočím, ale občas mi vrtá hlavou, proč výrobci samostatně stojících rozvaděčových skříní dosud nepřišli na trh s modifikací pro 19" zástavbu. Přesněji tedy: s rozvaděčovou skříní s vertikálními lištami pro 19",  do kterých se případně vloží vana či bočnice (viz např. Moeller-ProfiLine nebo Schrack M2000) pro montáž DIN lišt s náplní. A nebo alespoň obráceně - do přizpůsobené skříně š. 600mm dodávat mechanické adaptéry pro montáž vertikálních lišt pro 19" zařízení. Nebývá zas tolik neobvyklé, že je potřeba do rozvaděče vestavět elektronická zařízení v 19" mechanice.

Důvodů bude asi více. Elektro skříň není většinou dostatečně hluboká pro montáž 19" technologií. Elektrověci se montují na zadní stěnu, kabely se vedou většinou od svorek ve vyvazovacích kanálech po zadní stěně, 19" prvky se srovnávají na lišty na přední straně a nějaký takový RACKový prvek namontovaný někde uprostřed skříně by pěkně zkomplikoval přístup k věcem na zadní straně.

Poloprofesioná lní řešení by se asi našla, třeba:
- schválně koupím zbytečně hlubokou elektro skříň a do ní (třeba nahoru nebo dolů) namontuju RACK se sundanými dvířky příp. jen "OpenFrame" rám (jenom konstrukce racku bez bočnic, dveří...)
- Do racku se vyrobí (nebo se koupí a poupraví rackový držák KRONE svorkovnic) držák na který se uchytí běžně dostupná plastová nástěnná rozvodnice odpovídajících rozměrů.

Otakar Dosbaba:
Podobné argumenty bych od výrobce bral pouze jako výmluvu, nikoliv důvod. Skříně 600*600 jsou běžnou záležitostí, zrovna tak, jako 19" jednotky s hloubkou 300 - 450mm. Rozvržení zařízení, kabeláž, lištování ... to se snad dá ošéfovat, aby se to do skříně nenapráskalo, jak na hnůj.

Petr Kolařík:
 (poklona)  za všechny odpovědi. Samozřejmě že se nepustím do instalace bez dostatečného promyšlení (projektu). Ta skříň mě napadla protože se mi zdá jako docela dobré univerzální řešení do budoucna. Např. v domě bude tepelné čerpadlo které má prvky které bych dal do jedné din lišty. Prvky pro řízení rekuperace na další din lištu atd... Prostě mi připadne že přístup ke skříni je lepší než do krabice ve zdi a možnosti dalšího případného rozšíření to snad ještě podtrhuje (např řízení bazénu).
Co se týče samostatných přívodů od vypínačů zásuvek světel rolet atd ,  mi připadá systémovější (byť třeba v dnešní době zbytečné).
Datová skříň určitě bude pro síť lan, zabezpečovačku,  IP kamery, VOIP zařízení nebo čidla s ethernet rozhraním.
Už teď nakupuju pouze zařízení s ethernet rozhraním ,  mimo jiné i z důvodu možnosti centrálního řízení... Třeba je to utopie ale myslím že v době kdy bude dům ve výstavbě je natažení pár zdánlivě zbytečných kabelů tím nejlevnějším řešením do budoucna.
Nevím jaké existují možnosti dnešních vypínačů ale přivedení utp kabelu pod vypínač mi nepřijde zase tak drahé ale třeba bude do budoucna neocenitelné - (nebo ho také třeba nikdy nepoužiju).
Každopádně každá rada ze zdejšího fóra má pro mě velký význam a vážím si toho.
Moc všem  (poklona)  a za každý podnět jsem vděčný.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana