Jak je to s pospojováním vodovodních baterií když je vodovod z PPR?

<< < (5/8) > >>

František Šohajda:
Když baterii nepřipojíme, uložíme ji tzv.:"izolovaně"..... ;)
To ale musíme všechno..vanu,umyvadlo,potrubí atd.......

Záleží na situaci, někdy je lépe nic nepřipojit, a tím pádem nic si taky nedovést tam kde se chytáme rukou.... (dance) bez nějakého dovedení potenciálu -----
Jindy zas ne.....

Milan Hudec:
Citace: zerotest  13.12.2011, 16:02

To:Milan Hudec  Posláno: Dnes v 15:03
Při dobrém doplňujícím pospojování jste jako ten pták na drátě. Rozdíl potenciálu je dán úbytky napětí na vodičích a přechodových odporech svorek. Například úbytek napětí 10V (to by někdo mohl ve vaně cítit) vznikne na 1 m vodiče 2,5mm2 při proudu 1349,52 A. Zásuvka jištěná jističem B16A má maximální vypínací proud 80A. Z toho vyplývá, že úbytek napětí bude asi 0,6V v tom nejhorším případě a to už nikoho nebude nutit vašimi slovy k barvení vody na hnědo. Zastávám názor, že pokud je nějaké riziko, tak se má minimalizovat, pokud to v rozumné míře jde a to svorka a 3metry drátu jsou. Každý je strůjcem svého štěstí, ale odborníci by měli prosazovat bezpečné zařízení.

Velikost zkratového (poruchového) proudu nebude prakticky závislá na velikosti jističe.
Dobré pospojování v paneláku není, vždy bude záležet na kondici pospojení skrze stupačky, a to jediný majitel bytu neovlivní (stupačkové pospojování mnoihdy nahrazuje vodiče PEN přívodů bytů).

Teoreticky máte sam. pravdu, nejsem úplný ňouma, abych si nezpočítal úbytek, ale praxe, kterou vídám, je prostě jiná.

Rozmahel Vladimír:
Citace: zerotest  13.12.2011, 16:02

Při dobrém doplňujícím pospojování jste jako ten pták na drátě....
Musel by jste na té baterii sedět. Pokud se vykoupete a rozpařený stojíte na dlažbě koupelny, tak dotyk na pospojovanou baterii, v momentu poruchy, bude nepříjemný. Síť je zemněná, pospojování vyřeší dotek rozpažnými pažemi nebo automatické odpojení pomocí připojeného "náhradního ochranného vodiče",  proti dotyku proti zemi ale neznamená nic. Tedy, pokud není pospojovaná i podlaha...

Jiří_W:
Otázku pospojování baterií jsem před rekonstrukcí panelového bytu řešil také. Nakonec jsem se rozhodl pospojování nerealizovat. Nicméně mě tahle otázka opět nahlodala a tak mě napadlo, jestli by nebylo nejsnazší připojit se na kovovou část měřičů spotřeby vody. Zemnicí drát je stejně většinou ve stupačce zaveden a případná kontrola spoje je snadná a myslím, že by i bezpečností aspekt měl být splněn. Co vy na to?   

zerotest:
To:Rozmahel Vladimír  Posláno: Včera v 16:25
V paneláku jsem se s tím ještě nesetkal a myslím, že armování je spojeno svary a na několika místech spojené se zemí. Když se postavím na tu dlažbu a při manipulaci s baterií se stejně opřu o vanu a ta je na pospojování, tak že si asi moc nepomůžu. Mimochodem bydlím v nejvyšším patře, a že bych zrušil doplňující pospojování, tak o tom ani neuvažuji. Ze střechy jde stoupačkami plechová roura odsávání, okapový svod a přívod pro odsávání a jeho ovládání a to vede až do sklepa. Pochopitelně v souběhu s vodou v plastu, plynem v kovu… kombinace zemnění, nn a blesk mi říká, pospojuj, ale nikomu to nevnucuji.
To co píšete, tak jsem viděl u RD a chaty a to proto, že základy nebyly spojené se zemí a HOP.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana