Musí být na přívodu k elektroměrovému rozvaděči vždy jen pojistky?
Jan Franěk:
Tak dnešní úlovek z revize odběrného místa. Osobně jsem toto provedení viděl poprvé, ale bylo to zřejmě tovární vyhotovení. Už se s tím někdo z vás ve své praxi setkal?
Žil jsem v domění, že se zde vždy vyžadovaly pojistky, a jističe bývaly až těsně před elektroměrem.
Jinak jističe mají hodnotu 25A, stejně jako hlavní jistič RD. Každý z nich je samostatný, proto vždy padá pouze jeden, stejně jako u pojistek (tedy pokud není zkrat mezi dvěma fázemi)
Kvita Ladislav:
Citace: Jan Franěk 03.12.2011, 21:52
Už se s tím někdo z vás ve své praxi setkal?
Setkal. Ve Vidnavě (okres Jeseník).
David Hruda:
U starých instalací na jihu čech je to občas k vidění.
Václav 3:
Jističe v HDS se ve středočeském kraji včetně Prahy (tehdá jeden rozvodný závod - STE) používaly krátce v 70. létech. Setkal jsem se s tím asi třikrát za celá ta léta, pamatuji, že i v provedení, kde byl spřažený typ ITV, což bylo obvzláště nepříjemné pro obyvatele domu.
Vždy s tím byly nějaké potíže, hlavně díky špatné selektivitě, hlavní jistič u elektroměru byl tehdá obvykle 16 nebo 20A a předřazený 25A padal pokaždé společně.
Máte také pravdu, že to byl průmyslový výrobek, skřínka byla menší než klasická SILka s pojistkami, takže se to nedalo ani přestavět na pojistky a bylo to třeba vyměnit celé. Naštěstí se velmi brzy přišlo na to, že je to nesmysl a upustilo se od toho.
Miroš Jan:
Honzo, to je stará klasika, už jsem jich taky pár potkal. :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana