Jaké napětí mají elektrické svíčky na vánočním stromku?

<< < (3/3)

František Šohajda:
Citace

Nevím jak to mají soudruzi v číně vymyšlené, ale pravda je, že o požáru z tohoto důvodu jsem ještě neslyšel.

Měl jsem před léty koupené el. svíčky asi u /Vietnamců/ kupovala to žena a na stromku (umělém) to svítilo jeden večer při dárcích a něco jsem cítil...hned jsem to vypnul a svíčky přilepily plast ze stromečku na sebe.....možná by to i hořelo nebýt stálé pozornosti.... hned to letělo do koše a ten rok byl bez svítilniček..! (dance) (zle)

Popálil jsem si od svíček prsty (tak to pálilo).....věřím že od nich by to i hořelo..!!

Václav 3:
Citace: Juraj Rojko  28.11.2011, 19:20

Ve skutečnosti bývají zapojené do série. Mají ale speciální konstrukci, která způsobuje, že když dojde k přepálení vlákna, dojde uvnitř ke zkratu a ostatní žárovky tedy nezhasnou. Zvětší se však na nich napětí a další žárovky tedy budou odcházet dříve, proud se bude zvětšovat, teplota růst...

Jedná se o tzv. samozkratovací obvod, který je známý již mnoho let, řádově tak 60 až 70. Bývá umístěn mezi paticí a baňkou žárovičky a je tvořen specielně zoxidovaným drátkem namotaným na vývody z baňky, který izoluje při běžném pracovním napětí žárovičky (obvykle do 20V) a v případě, kdy dojde k přerušení vlákna žárovičky, soustředí se na něm celé napětí sítě, oxidy se prorazí, vývody se spojí do zkratu a žárovička se tím přemostí a zbytek soupravy svítí.  Tento systém používal i československý výrobce vánočního osvětlení již v 60. létech minulého století, ovšem na přilepeném návodu na krabici bylo upozornění, že vadná žárovka se musí ihned vyměnit. To bylo i u souprav s 12 světélky s žárovkami 20V, kde by zkrat v jedné neměl v té době vadit (11x20=220, síťové napětí bylo tehdy také 220V). Jenže tehdá nebyl výrobek, který by neprošel zkušebnou...

Pepanovič:
Taky existují žárovečky, které mají v baňce pružný spínací kontakt zapojený paralelně k vláknu, který je držen v rozpojeném stau napnutým vláknem žárovičky. Když se toto přepálí, tak kontakt sepne.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana