Jak správně vypočítat zkratový proud?

<< < (2/6) > >>

IM:
Citace: Lojzaaa  18.11.2011, 22:25

Zkratový proud má spoustu atributů. Zaleží co přesně tě na tom zajímá. Jestli rázový zkratový proud nebo ustálený zkratový proud, ekvivaletní oteplovací proud, nárazový zkratový proud.....

A hlavně, které místo v síti, vzhledem ke zdroji, uvažuji. Pokud jsem od zdroje za desatero pojistkami a kabely, už mě žádný rázový zkratový proud nemusí zajímat. K původnímu dotazu asi tolik, že mírou zkratového proudu v koncovém obvodu je impedance. Její měření a vyhodnocení s vypínacím proudem předřazeného jištění mi dá závěr, zda je obvod vyhovující. Čili, číselnou hodnotu zkratového proudu neřeším. Něco jiného je pak přímo za zdroji a v napájecích rozvodech.

Miloslav Dunda:
Tazateli zřejmě šlo o vyhodnocení zda předřazený jistič vypne do 0,4 sec. Jde to také tak, že naměřenou impedanci (odpor)  vynásobíte bezpečnostním koeficientem 1,5 a výsledek vynásobíte ještě vypínacím proudem jističe. Výsledek toho celého násobení musí být menší než 230, resp.231V.

jistč B/16A = Ia 80A
Uo=231V
naměřená impedance 0,56 ohmů x 1,5=0,84 x 80=67,2
naměřená hodnota impedance vyhovuje, protože Uo  je větší výsledek 67,2.   
231 je větší než 67,2. 

pepa111:
A zerotesty při měření Zs počítají už s koeficientem   x1,5?

pepa111:
Z toho plyne, že při dané impedanci smyčky jistič bezpečně vypne v požadovaném čase - Ik > In ?

Nemá to být   Ik   je větší než    Ia??

Jaroslav Ratiborský:
Vysvětlení je uvedeno v ČSN 332000-4-41 ed.2 změna 1 čl. 411.4.4.
Charakteristik y ochranných přístrojů (pojistek, jističů, ale i proudových chráničů) a impedancí musí splňovat tento požadavek:Zs × Ia ≤ Uo,kdeZs je impedance v ohmech [Ω] poruchové smyčky obsahující:zdroj, vodič vedení až k místu poruchy a ochranný vodič mezi místem poruchy a zdrojem,Ia je proud v ampérech [A] vyvolávající automatickou funkci odpojovacího přístroje v době stanovené v normě (0,4 s pro zásuvkové obvody a 5 s při napájení větších zařízení).
Dle vámi uvedených údajů: impedance smyčky je schopna vyvolat vypínací proud,který vypne  předřazené jištění za dobu menší než 0,4 sec. Tím je splněna základní podmínka čl.411.3.2. výše uvedené normy.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana