Jak správně vypočítat zkratový proud?

<< < (4/6) > >>

Radim Strycharski:
Vložím sem ještě malou podotázku na příbuzné téma:

Projektant navrhne trafo,hlavní deion a navazující vedení (záměrně zmiňuji projekt, aby bylo zřejmé, že vše bylo ověřeno výpočtem). Má v těchto případech smysl měřit na vývodech trafostanice extrémně nízkou impedanci extrémně přesným a drahým měřičem? Jaké důvody mohou vyvolat potřebu takhle přesného (a z principu problematickéh o)  měření?

Jirka Š. Svejkovský:
Odpověď najdete v ČSN 33 2000-6, čl. 61.3.6.1, odst. a),  Poznámka N2:

... Alternativní ověření se uplatňuje v případech, kdy je již (při malých impedancích) přesnost měření nedostačující.

Alternativním ověřením se rozumí výpočet impedance poruchové smyčky nebo odporu ochranných vodičů a pokud uspořádání instalace umožňuje ověření délky a průřezu vodičů, postačuje ověřit spojitost ochranných vodičů (viz 61.3.2)

Miroslav Revús:
Meranie ako také zmysel má, ide o overenie výpočtu v realite. Na druhú stranu treba priznať, že nie každý má drahý a vysoko presný prístroj na meranie veľmi malých impedancií. Ani ja ho nemám.
Pri meraní impedančnej slučky bežným revíznym prístrojom sa iba uisťujem, že to čo je v projekte vypočítané, je v reáli aj postavené. Meranie je zaťažené vysokou nepresnosťou.

Ovšem, či namerám impedanciu za trafom 1600kVA napr. 0,05 Ohmu alebo 0,1 Ohmu je úplne jedno, iba zisťujem, či je dostatočne malá. Ak by som nameral 0,5 Ohmu, viem, že je niekde chyba.

Pri ističi 2600A je overenie impedancie vzhľadom k isteniu, bez špeciálneho vybavenia,  možné iba výpočtom. A ako napísal p. Svejkovský, norma 33 2000-6 to umožňuje.

Radim Strycharski:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  23.11.2011, 14:06

Odpověď najdete v ČSN 33 2000-6, čl. 61.3.6.1, odst. a),  Poznámka N2:

... Alternativní ověření se uplatňuje v případech, kdy je již (při malých impedancích) přesnost měření nedostačující.

Myslel jsem to tak, že mám superpřístroj a přesnost dostačující. Přesto právě u trafa se dostávám do situace, kdy

Citace: Miroslav Revús  23.11.2011, 14:13

Ovšem, či namerám impedanciu za trafom 1600kVA napr. 0,05 Ohmu alebo 0,1 Ohmu je úplne jedno, iba zisťujem, či je dostatočne malá. Ak by som nameral 0,5 Ohmu, viem, že je niekde chyba.

Takže mi v pohodě vyhoví Eurotest, Profitest, Zerotest a marně hledám uplatnění pro Zeroline (ne že bych ho měl, jenom tak mě to zrovna napadlo). Výrobce mě přesvědčuje, že přístroj je vynikající a ještě bych potřeboval přesvědčit, že jsou takové přístroje potřeba.  :)

Rozmahel Vladimír:
Osobně si myslím, že pokud Profitestem naměřím nízkou impedanci, je to správně. Bohužel, průkazné to není. Je to bráno jako informativní hodnota. Je otázkou jak moc je to ale špatně. Výhoda těch přesných přístrojů je v použití vyšších měřicích proudů a tím ověření vlivu větší zatěže dané smyčky. Klasickou kalibraci takového měřidla vám nikdo pod 0,3 Ohmu nedá písemně. Nevím jak je to s kalibrací těch přesných. Asi taky výpočtem.  :D
Citace: Jirka Š. Svejkovský  23.11.2011, 14:06

...Alternativn ím ověřením se rozumí výpočet impedance poruchové smyčky nebo odporu ochranných vodičů a pokud uspořádání instalace umožňuje ověření délky a průřezu vodičů, postačuje ověřit spojitost ochranných vodičů (viz 61.3.2)...
Je to ověření smyčky. Musel by se dle mne ověřit ohmický odpor i fázových vodičů od zdroje až k místu měření. Tím vyloučíme vadné spoje na trase...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana