Ako merat spotrebu el. v domacnosti?
Jiří Buben:
Citace: eginko 10.11.2011, 14:33
Ale predsa len, existuje elektromer, wattmeter alebo niečo podobné, pri čom netreba zasahovať do inštalacie?
Existují takzvané registrační měřící přístroje. Proudy snímají pomocí kleští a napětí se připojí na svorky místa kde chcete měřit. Pokud jsem jej potřeboval, tak jsem si jej půjčil od kolegy. Ale to jsem potřeboval v průmyslových rozvodech. Výstupem je popsaný svitek papíru s průběhem odběru (byl to tak trochu stařeček ten přístroj a bohužel typové označení si nepamatuji). Dnes určitě existují podobné přístroje poněkud sofistikovaněj ší a komunikující s PC (třífázové záznamníky kvality el. energie s možností záznamu).
Je pouze otázkou, kolik jste ochoten do daného problému investovat, neboť určitě vám to nikdo zdarma nezměří.
Petr M:
Ale predsa len, existuje elektromer, wattmeter alebo niečo podobné, pri čom netreba zasahovať do inštalacie?
Samozřejmě, ale nebude to mít trojcifernou cenu. Dokonce ani na čtyřech cifrách se pravděpodobně při jeho pořízení nezastavíte... :-[
Pokud spotřeba z ničeho nic skokově narostla, chce to zkontrolovat objekt, jestli si třeba náhodou některý soused "nepůjčuje" energii bez vašeho vědomí... Nebo na to rovnou poslat revizáka.
eginko:
No niečo do toho investovať budem musieť, kedže momentálnou spotrebou, keď sa k tomu pridá zimné kúrenie tak ma to bude stáť kopec penazi.
Takže buď kúpa nejakej hračky na meranie alebo odbornik. Len sa bojím, že niektorý taký "odborník" bude drahší ako merací prístroj.
Petr M:
No, ono nejlevnější je to odpojování a prohlídka, jestli někde něco není navíc nebo nepřebývá...
Nebo ještě jedna možnost, ale na to jsou potřeba dva lidi. Jeden číhá u elektoměru, druhý zkouší vypnout jističe. Jeden po druhým. Kde po vypnutí zmizí spotřeba (zpomalí kotouček), tam je zakopaný pudl. A pokud ani po vypnutí všech jističů odběr nezmizí, reklamovat fakturační elektroměr...
Jiří Schwarz:
Tam som sa pozeral, je tam dúchadlo s výkonom 70W, takže to asi nebude ono. A ešte je riadené časovačom, teda nebeži nonstop.
...
Co jsem viděl "malé domovní čovky", dost často tam byl termostat a když příliš klesla teplota, zapínal se ohřev, aby to fungovalo...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana