Ako merat spotrebu el. v domacnosti?
Jiří Mudra:
Citace: Jiří Schwarz 10.11.2011, 20:21
Co jsem viděl "malé domovní čovky", dost často tam byl termostat a když příliš klesla teplota, zapínal se ohřev, aby to fungovalo...
V současnosti zvažuji, kterou ČOV koupit a neviděl jsem žádnou s ohřevem. Výrobce garantuje nezamrznutím pokud probíhají bakteriální procesy, tedy je funkční dmychadlo. Žádný ohřev jsem zatím neviděl
Rozmahel Vladimír:
Citace: eginko 10.11.2011, 12:29
...bojler iba dohrial vodu po 2 osprchovaniach ...
Pokud nebyl zapnut přes den, tak od rána se pustí voda na nádobí, mytí, atd... Kolik má příkon těleso. Je blokování boileru pro chod v NT?
eginko:
Citace: Rozmahel Vladimír 10.11.2011, 21:22
Pokud nebyl zapnut přes den, tak od rána se pustí voda na nádobí, mytí, atd... Kolik má příkon těleso. Je blokování boileru pro chod v NT?
Bojler je vlastne zásobník, ktorý je pripojený a ohrievaný kotlom, ktorý ma výkon 9kW.
Takže večer, pred odčitanim hodnoty bol zásobník plný vody s teplotou 55 stupňov.
A ano, kotol ma HDO takže v pracuje iba v nízkej sadzbe.
Co sa týka ČOVky, ohrev nema, baktérie si vytvarajú svoje vlastné teplúčko a nezamrzla ani pri -20 stupňoch.
Petr M:
V tom případě těch 16kWh odpovídá ani ne dvěma hodinám provozu kotle. V posledních dnech nějak přituhlo, takže se divím, že to bylo jenom 16kWh.
To naskočilo jenom v nižší sazbě?
tobun:
Citace: eginko 11.11.2011, 09:35
Bojler je vlastne zásobník, ktorý je pripojený a ohrievaný kotlom, ktorý ma výkon 9kW.
Takže večer, pred odčitanim hodnoty bol zásobník plný vody s teplotou 55 stupňov.
A ano, kotol ma HDO takže v pracuje iba v nízkej sadzbe.
Co sa týka ČOVky, ohrev nema, baktérie si vytvarajú svoje vlastné teplúčko a nezamrzla ani pri -20 stupňoch.
kolik energie spotřeboval ohřev vody se dá vypočítat.
E=c*m*dt
c=4180 J/(kg*K) měrná tepelná kapacita vody
m - hmotnost vody (1litr = 1kg)
dT - rozdíl teplot před a po ohřevu.
(výsledná spotřeba energie bude ještě a něco málo vyšší kvůli ztrátám.)
výsledek vyjde v Joulech takže to musíte podělit 3 600 000 a dostanete kWh.
takže například ohřev 100 litrů vody z 20stupnu na 60stupnu
se vypočte jako
E=4180*100*40/3600000= 4,644 kWh
Čas v tom nehraje roli. Větší výkon kotle znamená akorát, že to dokáže ohřát dřív ale spotřeba bude stejná.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana