Je nutný projekt pro rekonstrukci elektroinstalace?
Jan Alin:
Citace: Jakub M 06.11.2011, 15:54
Projekt bych chápal u nové stavby, ale mám pocit, že k rekonstrukcím jsou předpisy/zákony benevolnetnějš í. Nebo se mi to jednom zdá? Nechce se mi totiž věřit, že všichni ti, co si elektriku dělají doma sami (myšleno při takovéto rekonstrukci), revizáka podplatí, opijou, nebo jinak přijmou z zrevidování s kladným výsledkem.
Zákony k rekonstrukcím benevolentnějš í nejsou, spíš jde o to že, kde není žalobce, není ani soudce.
Když se to vezme do důsledku tak všichni, kteří si doma dělají elektriku sami a nemají příslušná oprávnění a osvědčení porušují zákon a v konečném důsledku by v případě nějakého průšvihu za to mohli být odsouzeni kdyby to vzal do ruky právník.
To že se tak hromadně neděje a o tom jestli to má či nemá smysl, je zase jiná debata.
František Bernard:
Pane Jakube M. Píšete, že jste studoval elektroniku, což je jiný obor než silnoproudá elektrotechnik a. Pokud vše víte lépe než výše odpovídající kolegové, neptejte se dále. Takových slaboproudařů, kteří si rekonstruovali instalaci a potom koukali dibvně, jsem už viděl dost. Vždy se ptám kdo to dělal a zda má nějakou dokumentaci. Většinou se kvůli tomu s nimi dostanu do sporu. Je těmto "odborníkům" divné, že musí mít také dokumentaci k rozvodnici, s projektem je to to samé. Pokud nevěříte zde odpovídajícím kolegům zkuste jiný server: www.radiojerev an.ru.
Jiří Schwarz:
... Projekt bych chápal u nové stavby, ale mám pocit, že k rekonstrukcím jsou předpisy/zákony benevolnetnějš í. Nebo se mi to jednom zdá? ...
Pokud se něco mění, doplňuje, mělo by se to dělat podle aktuálně platných norem.
- víte jak je to s proudovým chráničem?
- víte jak je to dnes s provedením a dimenzováním vodiče PEN?
- a jak je to z dimenzováním nebo provedením vodiče PE, pokud jím teče nějaký proud vyšší než 10mA?
- víte jak je to s HOP (EPS) a ˇochranou proti přepětí?
Pokud se vám zdá, že u rekonstrukcí je to benevolentnějš í než u nových staveb, je to možná tím, že se spousta rekonstrukcí dělá "tak trochu načerno", pouze jako oprava.
H:
Citace: Jakub M 05.11.2011, 21:34
Chystám se na rekonstrukci bytové elektroinstalc e.
...
Protože jsem elektroniku studoval 9 let, je mi lehce proti srsti nechat si dělat el. instalaci někým jiným, což jistě pochopíte.
...
Budu někdy v průběhu takovýchto úprav potřebovat projekt s razítkem, nebo si vystačím s dokumentací vytvořenou vlastní silou (pro případné revize)?
Vlastník stavby je povinen uchovávat po celou dobu trvání stavby ověřenou dokumentaci odpovídající jejímu skutečnému provedení podle vydaných povolení. V případech, kdy dokumentace stavby nebyla vůbec pořízena, nedochovala se nebo není v náležitém stavu, je vlastník stavby povinen pořídit dokumentaci skutečného provedení stavby.
Zákon č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), §125
Vlastník stavby je povinen uchovávat po celou dobu trvání stavby dokumentaci jejího skutečného provedení.
Zákon č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), §154, písm. (1) e)
Vlastník stavby, je-li vlastníkem zařízení, které podléhá stavebnímu zákonu, je povinen uchovávat dokumentaci skutečného provedení zařízení.
Zákon č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), §154, písm. (2) d)
Vyhrazenými technickými zařízeními jsou zařízení se zvýšenou mírou ohrožení zdraví a bezpečnosti osob a majetku, která podléhají dozoru podle tohoto zákona. Jsou to technická zařízení tlaková, zdvihací, elektrická a plynová.
Zákon č.174/1968 Sb. o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, § 6b, odst. (1)
Zařízeními jsou zařízení
a) pro výrobu, přeměnu, přenos, rozvod a odběr elektrické energie a elektrické instalace,
b) určená k ochraně před účinky atmosférické nebo statické elektřiny.
Vyhláška č. 73/2010 Sb. o vyhrazených elektrických zařízeních, § 2, odst. (1)
Právnické osoby a podnikající fyzické osoby mohou provádět montáž, opravy, revize a zkoušky zařízení na základě oprávnění^3) vydaného organizací státního odborného dozoru. ....
Vyhláška č. 73/2010 Sb. o vyhrazených elektrických zařízeních, Příloha č. 2, odst. 1.
Miroslav Revús:
Nechce se mi totiž věřit, že všichni ti, co si elektriku dělají doma sami (myšleno při takovéto rekonstrukci), revizáka podplatí, opijou, nebo jinak přijmou z zrevidování s kladným výsledkem.
To bude asi tým, že plynové potrubie si nikto netrúfa urobiť sám, ale natiahnuť pár drôtov zvládne aj idiot, nie? Potom sa pri revíziách čudujem (divím) aj ušami a som vo vytržení, keď vidím, ako je elektroinštalá cia dokrvavená.
Revízáci nie sú opíjaní. Sú len poctiví a tí ostatní. Poctiví odmietnu vykonať revíziu alebo ju urobia a pravdivo napíšu všetky nedostatky. Tí ostatní nevidia, nepočujú, ale napíšu vždy kladnú správu.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana