Co znamená 220/380V na štítku elektromotoru?

(1/3) > >>

Filip Čížek:
- na elektromotoru je štítek viz. příloha
 - mohu ho tedy zapojit do 220V a nebo 380V zasuvky?
   - pokud ano, jak tedy motor zapojit?
   - pokud ne, dtto?

Jan Kelbich:
Мáte to na tom štítku : do hvězdy na 380 V (možno i na 400 V),  do trojúhelníku na 220 V (ale pochybuji, že toto napětí dnes někde "seženete").

Oliver Mička:
Znamená to že ten motor môžete zapojiť do hviezdy na 3x380V (400V) alebo do trojuholníka 3x220V (230V) .
Určite to v domácich podmienkach môžete zapojiť tak na 3x380V do hviezdy, samozrejme odporúčam si k tomuto motoru zakúpiť aj motorovú ochranu na daný prúd motora tj 6,8A

Na jednofázovú sieť 230V sa tento motor dá pripojiť tiež ale musíte použiť rozbehový kondenzátor  .
Určite by som radšej volil cestu 3x400V + motorová ochrana.

Filip Čížek:
OK, obrázky číst umím.

jaký vodič mám tedy do jakého konektoru ve svorkovnici připojit? motor pojede na 380V, tedy "do hvězdy",  at je to cokoliv.

oliverova odpověď mi pomohla o něco více, ale děkovat mu nebudu, nesmím.

--
a pes obvykle leží.

Neděkuje se předem. Děkovačka předem je jakési skryté vynucení odpovědi, což není etické. Pakliže vám někdo pomůže, poradí, pak je děkovačka naopak na místě. Je třeba si toto uvědomit, než začnete psát nesmysly.

Jan Kelbich:
Citace: Filip Čížek  23.10.2011, 23:52

jaký vodič mám tedy do jakého konektoru ve svorkovnici připojit?

Podívejte se na svorkovnici toho motoru, mělo by tam být 6 svorek v uspořádání 2 × 3. Jednu trojici propojíte navzájem, na zbylou trojici přivedete fáze. Vodič PE připojte na svoku PE (je označena symbolem). Smysl otáček můžete změnit volbou sledu fází (tj. zaměníte libovolné dvě fáze mezi sebou). Tu motorovou ochranu taky doporučuju, ať si motor nezničíte při přetížení (nebo při nesprávném připojení).
Zdá se mi, že tak trochu tápete v celkem základních věcech, tak si raději k tomu vemte někoho, kdo zná alespoň ty základy.

Citace: Filip Čížek  23.10.2011, 23:52

a pes obvykle leží.

Tohle jsem fakt nepochopil ....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana