Akú ochranu termokábla proti blesku?

(1/2) > >>

občan:
Ochrana proti prepätiu a blesku sa pripája na vstupe napájacieho napätia v hlavnej rozvodnici domu.
Toľko som sa dočítal tu na fóre.
Logicky predpokladám, že napätie naindukované z blesku sa najskôr dostane na termokábel umiestnený v odkvape na streche.
Odtiaľ sa rozšíri do celej rozvodnej siete v dome.
Citlivú elektroniku nezachráni ani ochrana D v každej zásuvke, ani ochrana B a C v rozvodnici umiestnenej na prízemí domu.
Prečo dávať ochranu na vstupe pred ističmi a nie na streche v malej podružnej rozvodnici?

Aj keď len teoreticky, postupoval by som takto:
Termokáble v odkvapovej rúre cez studený vodič v ochrannej plastovej trubici prisvorkované v podružnej rozvodnici tesne pod strechou so združenou ochranou B+C napr. typ FLP-B+C MAXI.
Odtiaľ trojžilovým káblom do hlavnej rozvodnici domu.
Navyše by som posilnil vodič PE z podružnej rozv. s väčším priemerom, ktorý by som tiež prisvorkoval na uzemňovaciu lištu PE v hlavnej rozvodnici. Istenie prúdovým chráničom považujem za samozrejmé.

Je môj predpoklad správny, alebo sa mýlim?

Milan Hudec:
Já si raději zatopím doma, proč by měl mít okap tepelnou pohodu a já mrznout, případně ještě vyhořet od blesku, protože nijaké skutečné a v praxi fungující řešení neexistuje (alespoň jsem oněm nikdy neslyšel, a když tak to byl kompromis splnitelný za "laboratorních" podmínek) opravdu nechápu.

Jan Hájek:
Na www.kniska.eu si stáhněte KníŠku 2.0 její kapitola 5 řeší tuto problematiku do detailu.

Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec  19.10.2011, 23:28

...nijaké skutečné a v praxi fungující řešení neexistuje (alespoň jsem oněm nikdy neslyšel, a když tak to byl kompromis splnitelný za "laboratorních" podmínek) opravdu nechápu.

Kdybys prošel výstaviště MSV, mohl ses v pavilonu Z setkat se slovensky hovořícím zástupcem firmy, nabízející topné kabely do okapů.
Dozvěděl jsem se, že s hromosvodem ještě problém neměl...a bezpečnost je tam zajištěna proudovým chráničem...
Jeden z nás asi nepochopil o čem je řeč.
---------------
Okap je něco trochu jiného, ale "nemám rád" lidi, co si dají topný kabel i do chodníku, aby nemuseli vzít do ruky hrablo nebo lopatu, ale pak dělají gesta jak chodí do posilovny...

Zdenek Hejčl:
Tepelná pohoda okapu: ono po každé zimě vyměňovat měděné svody není taky žádná láce.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana