Jak dlouho bude fungovat menic napeti pripojeny na baterii?

(1/2) > >>

Mira Balek:

Mam v planu poridit si menic napeti 12/230V (parametry popisu nize) ke dvema ucelum.
Chtel bych ho pouzivat jak v automobilu kde bude zatizen  malo (notebook prenosne dvd autochladnicka atd.) ale take jako zalozni zdroj UPS pro dve jednofazova obehova cerpadla topeni.
Kazde z nich ma prikon 350 W.
Nechci zatim kupovat k tomu urceny zdroj chtel bych  vyuzit 240 Ah baterii kterou stejne vyndavam  kazdou zimu z traktoru a taham do kotelny.

Jak dlouho asi vydrzi fungovat cerpadla pri vypadku elektriny na tuto  baterii?
Muzete mi prosim popsat jak se to pocita ja na to neprisel  :-[

Technické údaje:
výstupní výkon   2000W
výstupní napětí   230V +-10%
průběh výstupního napětí   modifikovana sinusoida   
vstupní napětí   10-15V=
výstupní frekvence   50Hz+-5%
pohotovostní vstupní proud   méně než 1,6A
ochrana před trvalým přetížením   2400W
maximální nabíjecí proud   10A=
nabíjecí napětí   14,6-15V
rychlost přepnutí síť/měnič/síť   méně než 3s
vypnutí nabíječe při napětí baterie   13,8+-0,2V
max. vstupní proudové zatížení   200A
účinnost    85%
signál při sníženém vst. napětí   10,5+-0,5V
vypnutí při sníženém vst. napětí   10+-0,5V
vypnutí při vysokém vst. napětí   15V+-0,5V
rozměry h x v x š (cm)   52x8x20
hmotnost   6,3kg

Možnost použití :
1/Provoz počítačů, radií, televizorů, videí, svítidel, ventilátorů,
ručního el. nářadí atd. v motorových vozidlech s napětím baterie 12V
2/Dobíjení baterií (akumulátorů) 12V.
3/Zdroj nepřetržitého napájení (UPS) v kombinaci s baterií 12V
(baterie není součástí dodávky).

Jiří Schwarz:
To se vezme výkon ve Watech, vydělí se to 12Volty  a vyjde proud v Ampérech. Přidáme asi tak 10 - 20% a máme proud, který bude odebírat střídač (měnič) při nějaké reálné účinnosti.

A když víme proud, vezmeme kapacitu baterie v Ampérhodinách, vydělíme to proudem v Ampérech a máme čas, jaký to maximálně může fungovat, v praxi ale nemůžeme počítat 0 - 100%,  takže to bude o něco méně.
V autě nedoporučuji vybíjet více než "polovinu kapacity",  pokud chcete ještě nastartovat.

Jinak notebook je lepší napájet přes zdroj, který udělá z 12V rovnou potřebné napětí (zpravidla někde mezi 14 - 20V).
I další spotřebiče je lepší mít na napětí sítě ve vozidle, větší účinnost, spolehlivost,...

Roman Šafránek:
Chcete napájet dvě čerpadla celkem 700W, to je při napětí 12V (700/12) kolem 60A. Baterie má 240Ah, takže by měla být schopna těch 60A (240/60) dodávat cca 4 hodiny.
Je samozřejmě potřeba počítat s nějakou nižší účinností měniče, baterie po pár letech taky už nebude mít plnou kapacitu, ale na nějaké 3 hodiny by to asi stačit mohlo.

Mira Balek:
 (poklona)  moc za vypocet i za vysvetleni.Ze to bude brat kolem 60A jsem jeste spocital ale nevedel jsem co presne znamenaji ty Ah  :-[ Uz jsem se dival i na ty zdroje do auta urcene primo pro notebooky a podobne pristroje nejsou ani  moc drahe a asi se vyplati ho koupit nez tahat velky menic.Baterii mi pred zimou vzdy meri kamarad automechanik nejakym pristrojem a pozna jak je na tom. Kdyz rekne nic moc kupuju novou protoze vim ze pak na jare stary zetor 25K uz nenastartuju  :).Jestli to vydrzi v chodu tri hodiny tak by to snad melo stacit aby kotel schladl a neuvaril se.Vlastne mi ted jeste doslo ze aby se kotel neuvaril staci mit pustene jen jedno cerpadlo a to by tedy teoreticky mohlo bezet na menic kolem tech 6 hod.To uz by melo urcite stacit dekuju.

Miroš Jan:
Podle mě, jste zvolil špatně.
Vámi uvedený měnič (střídač),  nemá čistý sinus, nýbrž modifikovaný sinus. Moje zkušenost je taková, že oběhové čerpadlo ÚT, reaguje na modifikovaný sinus, špatným chodem, větším odběrem proudu, a více se zahřívá. Čili při špatně zvoleném jištění motor čerpadla shoří.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana