Mohu dát svody hromosvodu 16m od sebe?
Smíšek:
Zpětné vypracování projektu vč. všech razítek je záležitost kterou dokážu snadno sehnat do týdne a do tisíce korun. To je zkušenost, ne holedbání. Není to tedy rozhodně dražší než jet od počátku dle projektu a není to záležitost omezená pouze na odbornost elektro. Leckteří "odborníci" mi sami spontánně nabízí - "Když přijedu a budu to dělat, tak to bude stát 5 tisíc. Jestli vám stačí papír, tak ten stojí dva a půl". Někde to vezmu, protože je opravdu nepotřebuju (těsnost jímky), jinde hledám jiného (statik).
Nelíbí se mi, že je mi podsouváno, že chci dělat hromosvod bez projektu. Já to chci udělat dobře. Do toho ale nepatří placení člověka na střeše, který mi tam bude tahat drát, i když to vyžaduje norma. To je blbost a já si to udělám pečlivěji, než to udělá on. Našroubovat spojky a ohnout dráty do oblouku není nic odborného. To odborné je na tom spočítání (i na to bych si ještě troufnul a každopádně si případného projektanta vlastním výpočtem zkontroluju), případně proměření a především následná kontrola RT, že tak jak je to provedeno je to provedeno dobře.
Zákony mě nestrašte, zákon chce jen lejstro a tím je mi k smíchu. Já to chci mít dobře.
H:
Citace: Smíšek 12.10.2011, 08:50
To odborné je na tom spočítání (i na to bych si ještě troufnul a každopádně si případného projektanta vlastním výpočtem zkontroluju)
Super, co takhle to riziko spočítat, a my vám tady výsledek jen pro Vaši jistotu zkontrolujeme?
To bude nejlepší varianta, vzhledem k Vašemu přístupu ...
Citace: Smíšek 12.10.2011, 08:50
Nelíbí se mi, že je mi podsouváno, že chci dělat hromosvod bez projektu. Já to chci udělat dobře.
Spočítejte riziko, když už chcete vlastním výpočtem kontrolovat, abyste to měl dobře.
A k tomu si přečtěte poslední příspěvek v tomto vláknu.
Smíšek:
Měl jsem na mysli počítání umístění jímačů, ale beru to jako výzvu a pokusím se nastudovat i počítání rizika. Třeba u toho pochopím svá omezení, ale i význam toho, proč se to má počítat.
Smíšek:
LPS patří do kategorie vyhrazených technických zařízení (elektrická zařízení a hromosvody (vyhl.č.73/2010 Sb ), práce smí provádět jen elektrotechnic ký odborník se vzděláním a specializací na ochranu před bleskem (LPS) a musí doložit :
a) platné Osvědčení podle vyhl. ČUBP č. 50/1978Sb. ne starší než 3 roky (stačí kopie),
b) platné Oprávnění k činnosti (stačí kopie), vydané organizací Státního odborného dozoru –
dříve ITI, nyní TI CR (platnost je uvedena na Oprávnění).
c) dále pak i kopii platného Živnostenského listu – možnost konfliktu s Finančním úřadem.
Tuto povinnost mají také stavební firmy, které si elektrotechnic ké odborníky najímají. V tomto případě vám doporučujeme požádat o doložení kopie smlouvy mezi elektroodborní kem a stavební firmou.
Četl jsem to. Jen nevím o nikom, kdo by to v mém okolí dodržoval. (fakt)
Petr Liskar:
Pane Smíšku,
co po nás vlastně chcete? Pokud platí vaše věta cituji: "Já to chci udělat dobře.", pak začněte projektantem, zde není žádná jiná možnost už vzhledem k tomu, že ten úder blesku v místě byl. Nevěřte pověře, že blesk neudeří dvakrát do stejného místa - je tomu právě naopak.
Pokud ta věta neplatí, tak si dělejte co chcete. Je to váš majetek a vaši příbuzní, které ohrozíte. S jakou silou ráčíte žertovat, to jste videl na vlastní oči.
Mimochodem: váš názor, že na ohnutí hromosvodového drátu do oblouku není nic odborného, je velmi zcestný. Zřejmě ani nemáte tušení, že "dobře" udělaný oblouk se bude pro blesk jevit stejně vodivě, jako porcelánová trubka.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana