Mám připojit k pospojování radiátor ústředního topení v koupelně bytového domu?
Daniel Hudzík:
Citace: b.o.y 11.10.2011, 14:40
No já doufám, že tam nepoteče nic, ne? :)
A nechcete mi teda rovnou poradit, podle jakého algoritmu zjistím minimální potřebný průřez, ať mám klid? Kdybyste tam přišel třeba vy, podle čeho byste to rozsoudil?
Prave od toho je tu projektant, ktory posudi situaciu a ZODPOVEDNE vam povie, ci potecie alebo nepotecie.
Dufat mozete, ale ak spravite lepsie vodivu cestu pre ulamene PENy svojich susedov, spokojny nebudete
Marián Jelínek:
Citace: Jan Alin 11.10.2011, 15:33
Jen tak mimochodem, často citovaný a opomíjený projekt by právě toto měl řešit ;).
No jo, jenomže financovat projekt, k jehož zpracování bude projektant navštěvovat všechny byty v domě a zjišťovat, co kdo kde má a co je a co není utržené, to bych asi nezvládl. Tady se pustit do diskuse, člověk se dozví tolik eventualit, že z toho jde skoro hlava kolem. :)
Původní radiátor (byť byl dál od vany) nebyl pospojován vůbec a kdybych ho nepředělával, asi by nikoho nenapadlo s ním dodatečně něco dělat.
Mimochodem, když budu mít vanu uzemněnu, budu v ní stát a sáhnu někde na fázi, tak dostanu mnohem větší pecku, než když ji nechám bez uzemnění. Nebo je v téhle mojí kacířské úvaze nějaká chyba?
Daniel Hudzík:
Citace: b.o.y 11.10.2011, 17:33
Mimochodem, když budu mít vanu uzemněnu, budu v ní stát a sáhnu někde na fázi, tak dostanu mnohem větší pecku, než když ji nechám bez uzemnění. Nebo je v téhle mojí kacířské úvaze nějaká chyba?
Na to sluzi tzv. doplnkova ochrana prudovym chranicom, ktory vo velmi kratkom case obvod odpoji. Kopnut vas to kopne ale vo velmi kratkom case dojde k odpojeniu
Pokial mate chranic instalovany.. co je v kupelni povinne..
Jan Alin:
Citace: b.o.y 11.10.2011, 17:33
Chyba v tom není.
Když si sáhnete přímo na fázi tak je tam již zmíněný proudový chránič který značně sníží riziko že vás to zabije, čím lépe budete spojen se zemí, tím je větší pravděpodobnos t že vás zachrání. Nejhorší kombinace by byla tak uložená vana kdy by přes vás tekl proud kolem 15ti mA, to chránič nevybaví ale vy se už s největší pravděpodobnos tí nedokážete sám o své vůli pustit.
Když si sáhnete na kovovou část která se dostala pod napětí odjinud díky poruše tak tam je důležité to pospojení které ten potenciál rozvede všude a z vás se stane vrabec na drátě. Když nepřeklenete dva různé potenciály tak nepoteče proud a vás to nezabije.
Stačí?
Marián Jelínek:
Dneska jsem měl sezení nejen s předsedou SVJ - elektrikářem s padesátkou, ale dokonce i s jeho zástupcem - elektrikářem zřejmě bez padesátky. Oba strejdové se tvářili dost divně na mé troufalé (neboť amatérské) tvrzení, že by kovové stupačky a radiátory měly být připojeny k pospojování.
Teprve když předseda vytáhl nějakou učebnici, kde byla namalovaná koupelna, v ní radiátor a od radiátoru čárka k vaně a k uzemnění, uznal, že mám (možná) pravdu.
Takže tam natáhnu 4 nebo 6 mm a o některých odbornících v oboru elektro si budu myslet svoje.
Závěrem bych snad jenom dodal pro skutečné odborníky ve zdejší diskusi:
Až se vás bude někdo na něco ptát a budete z toho mít pocit, že si to chce bastlit sám, třikrát si rozmyslete doporučení, ať se obrátí na elektrikáře. Většina elektrikářů patří mezi úplně stejné fušery jako jsou všichni ostatní řemeslníci. Pokud je někdo důkladný, svépomocí si to nejspíš udělá minimálně stejně dobře, jako by mu to udělal průměrný fušer. A ušetří.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana