Mám připojit k pospojování radiátor ústředního topení v koupelně bytového domu?

<< < (4/8) > >>

Marián Jelínek:
Citace: Václav 3  11.10.2011, 06:30

K Vašemu problému: určitě pospojit, jen je otázka jak, kam a jakým průřezem, velice snadno se může stát, že Vaše pospojování bude suplovat vodič PEN pro půlku objektu. Tohle je ovšem potřeba rozhodnout na místě, bylo by možná dobré počkat na Vašeho elektrikáře, nebo tam dovést jiného, protože tato diskuse nemůže nahradit oko odborníka přímo na místě. Protože píšete, že pospojování povede do Vaší bytové rozvodnice, je třeba zkontrolovat, případně posílit  vodič PE (popř. PEN) přicházející od ER.

Ej, já nemůžu čekat 14 dní, v pondělí má dorazit obkladač a to musí být drát už nachystaný. Bohužel žádného jiného elektrikáře neznám a jen tak na slepo se mi nějakého shánět nechce, protože zkušenosti známých s některými elektroodborní ky jsou příšerné.

Mimochodem přímo v domu je předseda SVJ elektrikář s živnostenským listem, padesátkou a internetovými stránkami s nabídkou, že dělá elektriku. Když jsem se ho na to zeptal, nevěděl a neporadil pořádně nic. Pak někomu věřte...

Tento člověk osobně zařizoval nový rozvod v domu. Do mého bytového rozvaděče vede 6 mm2 čtyřžilový kabel s třemi fázemi a zelenožlutým drátem a vedle toho paralelně ještě jeden zeleno/žlutý drát bez chránění taky 6 mm2. Nevěděl ani, ke kterému z nich se má v bytě připojit "nulák" a ke kterému "zem" (sorry, že to asi nejsou termíny podle normy, ale snad si rozumíme). To se tak běžně dělá? Nebylo by bývalo inteligentnějš í tam rovnou natáhnout pětižilový kabel? Kromě toho nechal zapojit do stupačky plynu pospojování drátem o průřezu 4 mm2. Není to krapet málo?

Ale to už jsem trochu odbočil. Doufám, že těch 6 mm2 od mého bytu bude jako zemění pro nějakých 7 bytů, které jsou na jedné stupačce, stačit. Nějak se mi nechce investovat další peníze do tahání silnějších drátů, abych půlce objektu vyřešil pospojování.

Daniel Hudzík:
Citace

Ale to už jsem trochu odbočil. Doufám, že těch 6 mm2 od mého bytu bude jako zemění pro nějakých 7 bytů, které jsou na jedné stupačce, stačit. Nějak se mi nechce investovat další peníze do tahání silnějších drátů, abych půlce objektu vyřešil pospojování.

Moze to stacit ani nemusi.. neviete co tym vasim novym pospojenim potecie.

Marián Jelínek:
Citace: Daniel Hudzík  11.10.2011, 14:32

Moze to stacit ani nemusi.. neviete co tym vasim novym pospojenim potecie.

No já doufám, že tam nepoteče nic, ne?   :)

A nechcete mi teda rovnou poradit, podle jakého algoritmu zjistím minimální potřebný průřez, ať mám klid? Kdybyste tam přišel třeba vy, podle čeho byste to rozsoudil?

Jan Alin:
Jako pospojení k radiátoru vám bude v převážné většině případů bohatě stačit 4, někdy stačí i 2,5, jsou ovšem případy kdy přes tento vodič může při poruše trvale protékat značný proud a jestli jste nebo nejste v té situaci nedokáže spolehlivě na dálku posoudit nikdo. To je maximum co vám mohu říct bez osobní návštěvy.

Jen tak mimochodem, často citovaný a opomíjený projekt by právě toto měl řešit  ;).

Jiří Schwarz:
Citace: b.o.y  11.10.2011, 14:40

No já doufám, že tam nepoteče nic, ne?   :)

A nechcete mi teda rovnou poradit, podle jakého algoritmu zjistím minimální potřebný průřez, ať mám klid? Kdybyste tam přišel třeba vy, podle čeho byste to rozsoudil?

Minimální průřez ochranného vodiče (pokud není součástí kabelu, kde jsou i pracovní vodiče) je 2,5mm2, pokud není chráněn před mechanickým poškozením, tak 4mm2.
Pokud je to součást hlavního ochranného pospojování, je to minimálně 6mm2, ale nesmí to být součást ochrany před bleskem, to by mělo být víc
Pokud je to ochranný vodič, kterým teče více než 10mA, měl by být minimálně 10mm2, pokud by jím mohly téci trakční proudy (třeba kdybyste bydlel u nádraží, Hi),  jsou tam požadavky na 50 nebo 95mm2, vše je Cu.
Kdybych měl klubko "6-ky",  dal bych ji tam ...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana