Z kterého článku které normy vyplývá požadavek na selektivitu?

<< < (3/4) > >>

Milan Hudec:
Hlavně s rozumem, jiná situace je centrál chatičky-dvě světla, jedna zásuvka, jiná v bytě, jiná v rodiném domku.
Pokud chce zákazník centrální chránič 30mA v RD, už cit a rozum napovídá, že to není nejlepší a zákazník to většinou pochopí.

Ižák Ctibor:
Na centrálny chránič je mnoho názorov. Mne sa tam nepáči (a s tým aj argumentujem),   že počas dlhšej neprítomnosti doma môže nejaká vonkajšia zásuvka, alebo napr, čerpadlo, či čokoľvek iné el, zariadenie spôsobiť výpad tohoto chrániča a ostane dom bez alarmu, rozmrzne mraznička, neviete otvoriť el,bránu a mohol by som menovať ďalej. Stalo sa mi dokonca, že dodávateľ vonkajšej brány mi povedal, aby som napájanie nedal cez chránič ,  pokiaľ nechcem aby mal majiteľ problémy s otváraním.  :o
Sú to viac-menej poznatky z praxe. Predpisy, resp, normy hovoria niečo iné. Preto vždy treba hľadať vhodné riešenie v danej situácii ,  poprípade sa prikloniť aj ku kompromisu v daných možnostiach.

Lubomír Jindra:
Pokud instalaci provádí inteligentní firma, jistě má okruhový rozvaděč dostatečně dimenzovaný, aby tam vzniklo rezervní volné místo. Dále pokud takový rovaděč zapojuje inteligentní montér, není problém okruhy uspořádat tak (dva můstky N atp... za pár korun),  aby v budoucnu (pokud/až) se ukáže že je třeba více RCD byl jejich počet zvýšen. Není problém toto navrhnout zákazníkovi a domluvit se s ním. Věřím že na to kývne každý. :)

Vladimír Huba:
Požiadavka na rozdelenie inštalácie do obvodov zostala aj v novej 33 2000-1. Je v kapitole 314 (pozerám do STN z 04/2009).
Ako príklad rozdelenia sa (okrem iného) uvádza aj zníženie možného nežiadúceho vypnutia RCD z dôvodu nadmerných prúdov v PE vodiči, ktoré nie sú zapríčinené poruchou.

Vlastimil Laube:
požadavek na selektivitu lze zdůvodnit tímto článkem: ČSN 33 2000-1 ed. 2 čl. 314.1 Každé zařízení a elektroinstala ce musí mít obvody členěné do více částí s cílem: zabránit nebezpečí a na nejmenší možnou míru omezit potíže v případě poruchy

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana