Zvyšuje se nabíjením baterie její hmotnost?

<< < (14/16) > >>

Patrik Konečný:
Citace: Jiří Schwarz  21.09.2011, 22:40

Já asi vrátím maturitní vysvědčení.
Do této doby jsem žil v přesvědčení, že když ty atomy v molekule nějak "jinak srovnám",   pořád zůstane jejich množství a tím i hmotnost stejné.
Dokonce bych si uměl představit, že při nabíjení proud, tekoucí jedním drátem, je stejný jako proud tekoucí druhým drátem, takže tam asi neuplatníme "Cimrmanův princip hromadících se horníků"...,   takže ty "elektrony" tam nezůstanou, ty, co přicházejí, vytlačí jiné, co odejdou a jen jejich průchodem se cosi v akumulátoru "přeskládá"...

Já jsem si jist, že to je správný názor.
Použít rovnici E=m*c2 je zde nesmyslné. Rychlost světla je konstanta a pokud se budu bavit o hermeticky uzavřené li-ion baterii, látkové množství je také pořád stejné.
Při nabíjení, množství elektronů vstupujících do baterie je stejné, jako množství elektronů vystupujícíchz baterie. Jinak by se nám postupně "rozpustil generátor v elektrárně".

Ta energie, kterou eletrony svým průchodem baterií zanechávají, se transformuje do navýšení potenciální energie mezi prvkami látky.
Jako paralelu bych viděl jako byste zvednuli břemeno do nějaké výšky. Taky jste mu předali svou dřinou energii, které se uložila jako potenciální energie. Ale kvůli tomu břemeno neztěžklo. Prostě nabralo potencionální energii díky silovému gravitačnímu poli, které na něj působí.
Stejně tak působí silové pole mezi ionty, atomy, molekulami. Energie se zde ukládá do změny "potencionální" energie.

Petr Zíka:
Když to hodím do kalkulačky: Liion váleček, 3.3V/3Ah má 10VAh, tedy náboj 36kC. Když to podělím nábojem elektronu, dostanu počet elektronů a to vynásobím hmotností elektronu, dostanu 0.2mg. Na VŠCHT jsem v labu viděl váhu s rozlišením 0.1mg, ale už tam nemám přístup. Nemohl by to někdo převážit? Dát 10 válečků na váhu se žárovkou a přes noc to vybít. Ona i tak logika říká, že ta baterie musí být lehčí o to teplo a světlo...

Jirka Š. Svejkovský:
Bavíme se o iontech. Pokud přesunu ionty zleva doprava, vnikne napětí, ale hmotnost se nezmění ani o ug.

Jan Kelbich:
Citace: Petr Zíka  29.01.2024, 19:46

Když to hodím do kalkulačky: Liion váleček, 3.3V/3Ah má 10VAh, tedy náboj 36kC. Když to podělím nábojem elektronu, dostanu počet elektronů a to vynásobím hmotností elektronu, dostanu 0.2mg.

Elektronů je tam pořád stejně. Takže s elektrony a jejich hmotností vůbec nepočítejte.
Jde o energii, která činí 35640 J, tzn. že hmotnost toho vašeho Liion článku ze změní o 3,96548479977518*10^-13 kg. Takovou váhu fakt asi nenajdete.
Jó, to takové Slunce ubývá každou sekundu o 4*10^9 kg. Ale jeho celková hmotnost je úplně někde jinde, takže jsme zase tam, kde jsme byli.

Citace: Petr Zíka  29.01.2024, 19:46

Ona i tak logika říká, že ta baterie musí být lehčí o to teplo a světlo...

Tak právě o to lehčí bude.

Patrik Konečný:
Citace: Jan Kelbich  29.01.2024, 21:58

Jó, to takové Slunce ubývá každou sekundu o 4*10^9 kg. Ale jeho celková hmotnost je úplně někde jinde, takže jsme zase tam, kde jsme byli.

To je popis úplně jiného přírodního děje. Ve skutečnosti, slunce ztráci svoji hmotnost kvůli tomu, že jej opouští hmota! Sluneční vítr je vítr hmoty (protony, elektrony, ionty). To jsou všechno částice, které mají svoji hmotnost.

Ale princip akumulátoru je úplně jiný. Tam nedochází k žádné ztrátě ani zisku hmoty.
Počet částic akumulátoru je stejný v nabitém i vybitém stavu. Tudíž, hmotnost je akumulátoru konstantní.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana