Má pásová pila vypínat při obnovení napětí po výpadku?
Miroš Jan:
Citace: Milan Hudec. 10.09.2011, 14:53
(poklona) , ještě bych měl dotaz, zda se toto pravidlo uplatňuje i v případě malých strojů?
Např. stoní malé brusky 230V, 300W připojované flexošnůrou do zásuvek.
Takovéto malé brusky,(řekněme stolní brusky), jsem nikdy nepotřeboval řešit, takže nevím.
Jiří Buben:
Citace: Miroš Jan 10.09.2011, 14:56
Kolego Jiří.
Gratuluji. Právě jsi tou svojí úpravou provedl činnost jakožto výrobce strojního zařízení. Takže vše další přesně dle litery zákona 22.
:)
A to je ta tenká hranice o které jste psal. Ono záleží, zda si budeme vykládat že v případě takové úpravy jde o opravu (nahrazení dílů nebo celků za funkčně shodné) nebo rekonstrukce (modernizace). Můžeme se na to dívat jako na opravu, když vyměněný prvek, v tomto případě spouštěč motorů, nijak významně nemění technické parametry stroje, i když určitě nejde o výměnu prvku se shodnou funkcí úplně doslova i přes jistý náznak modernizace ale pouze v oblasti bezpečnosti, nikoliv funkce stroje. Nebo je výměna tohoto prvku tak významným zásahem do stroje, že jde již o rekonstrukci?
Miroš Jan:
Citace: Jiří Buben 10.09.2011, 15:20
A to je ta tenká hranice o které jste psal. Ono záleží, zda si budeme vykládat že v případě takové úpravy jde o opravu (nahrazení dílů nebo celků za funkčně shodné) nebo rekonstrukce (modernizace). Můžeme se na to dívat jako na opravu, když vyměněný prvek, v tomto případě spouštěč motorů, nijak významně nemění technické parametry stroje, i když určitě nejde o výměnu prvku se shodnou funkcí úplně doslova i přes jistý náznak modernizace ale pouze v oblasti bezpečnosti, nikoliv funkce stroje. Nebo je výměna tohoto prvku tak významným zásahem do stroje, že jde již o rekonstrukci?
Kolego Jiří.
Pásovka stará 40 let, měla většinou tahový spínač, nebo starý vypínač s pojistkami v litinové skříni. Podle mě je to o tom, co bylo v dokumentaci výrobce strojního zařízení. Pokud tam byl třeba jenom otočný vypínač, (takové jsem vyděl), a nová úprava, by spočívala v náhradě za ovladač, jak jsi uváděl výše, je dle mého názor, splněna podmínka,(na podstatnou změnu ovládání), tudíž je provedena činnost dle zákona 22.
Samozřejmě je to věc názoru, a pohledu na tuto konkrétní problematiku, která bude mít vždy své zastánce i odpůrce, ale můj názor je, jak jsem již uváděl výše, že v tomto konkrétním případě, je toto přesně dle zákona 22.
Pokud uvedu jiný příklad:
Na hoblovce, kde jsou již osazeny stykače, jeden vyhoří. Pokud já tento konkrétní stykač zaměním za jiný, neboli za stykač jiného výrobce, provedl jsem pouze opravu.
Pokud ale bude stykač na nějaké divné napětí, a já prostě neseženu odpovídající náhradu, a provedu úplně nové ovládací obvody na jiné ovládací napětí, a osadím nové stykače, provedl jsem činnost jakožto výrobce strojního zařízení, čili postup přesně podle zákona.
Fuk Tomáš:
V tom případě nezbývá, než nechat tu pilu jak je včetně vypínače, a do přívodu před ni vrazit tu novou ovládací skříňku.
Vlk se nažere, a koza zůstane celá :D
František Šohajda:
Citace
Má pásová pila vypínat při obnovení napětí po výpadku?
Obecně, točivé stroje /respektive stroje poháněné motorem/ by měli tuto ochranu mít už z principu jejich
činnosti.....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana