Je potrebne v autodielni projektovat RCD na svetelne okruhy?
Jozef BABJAK:
Citace: Milan Hudec. 06.09.2011, 06:46
Myslím, že chránič je již tak osvědčená věc, že by se elektrikář měl spíše ptát:
Co mě brání ho instalovat, nikoli jestli tam musí být.
Navrhujem tento výrok vyryť zlatými písmenami do mramorovej dosky a následne túto dosku omlátiť o hlavu každému, kto sa snaží vyhnúť inštalácii prúdového chrániča.
Pavel Horský:
Citace: Jozef BABJAK 06.09.2011, 08:01
Navrhujem tento výrok vyryť zlatými písmenami do mramorovej dosky a následne túto dosku omlátiť o hlavu každému, kto sa snaží vyhnúť inštalácii prúdového chrániča.
(jednicka) pravda pravdoucí
Jiří Schwarz:
Tak já si řeknu o tu "ránu mramorovou deskou do hlavy" :P
Zkoumal bych jestli tam opravdu musí být a pokud ano, tak samostatný, ne společný se zásuvkami!
Já bych jako zbytečné bezpečnostní riziko viděl stav, kdy budu pracovat s nějakým spotřebičem a kvůli nějakému problému mi zhasne světlo! >:(
Obecně nejsem proti používání chráničů. Ale někdy je použití chrániče tak trochu nešťastné. Kdo si někdy "v suterénu bez oken" při měření nebo jiné činnosti na rozvaděči vyhodil centrální proudový chránič, asi si umí představit tu radost,...
Jozef BABJAK:
Dalo by sa oponovať, že ak si aj "v suteréne bez okien" zhodím chárnič dotykom na živú časť alebo v dôsledku prerazeného spotrebiča, tak za tú tmu budem vcelku vďačný. Ja osobne radšej potme, ale živý.
V dielni by možno bol výhodou práve centrálny chránič na všetko: ak mi už zhasnú svetlá, nech sa aj vypne cirkulárka.
Petr M:
Každoádně bez ohledu na vnější vlivy, chránič by to chtělo. Bude tam pravděpodobně smrtící kombinace automechanika a nářadí. Neznám moc automechaniků, co by dělali rozdíl mezi 12V DC a 230V AC. Drát jako drát, jenom se tam dá jiná žárovka... (whist)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana