Je potrebne v autodielni projektovat RCD na svetelne okruhy?

<< < (4/4)

Milan Hudec:
Jen bych připoměl, že dokumentace (protokol o vlivech) se mnohdy "šroubuje" na již vzniklou instalačku, nikoli naopak.
Než mě začnete žrát, připomínám, že "tuším",  že tento postup není správný.

Jan Franěk:
Citace: Krýdl Petr  06.09.2011, 14:53

Ze své zkušenosti mám ale vyzkoušeno, že nouzová svítidla s vlastním zdrojem jsou funkční pouze po dobu záruky. Jednoduše řečeno, natane-li situace aby bylo NO bylo funkční např. za 2-3 roky tak vám garantuju, že budete akorát nadávat a svítit vám nebude.
Opakuji je to můj názor a není to tvrzení.

To je zavádějící tvrzení. Pokud se o to nebudete starat, tak to tak jistě dopadne. Ale na nouzové osvětlení máte předepsané nějaké revize a zkoušky, kdy se musí ověřit, že svítí minimálně po požadovanou dobu dle předpisů.

Citace: Krýdl Petr  06.09.2011, 14:53

Ještě doplnění pro vyjádření p. Babjaka - je velmi hezké, že když vám centrální chránič vypne celou dílnu (stroje i osvětlení),  tak jste v teoretickém bezpečí. Ale můj osbní názor je, že  není moc bezpečné, když mi centrální chránič, nebo centrální stykač od STOP tlačítka vypne celou dílnu, odpojí stroje od přívodu el. energie, ale já nic nevidím. Lidově řečeno, točivé stroje se po výpadku dotáčejí, já nic nevidím, zakopnu a padnu na na stroj a jsem s bezpečností v háji. Samozřejmě, že mi dáte argument aby se prostor doplnil nouzovým osvětlením, ale to se budeme ve spirále bezpečnost vůči ceně dostávat dál a dál.

Ale dotaz není na centrální chránič. Je pouze o použití chrániče na osvětlení dílny.

Citace: Milan Hudec.  06.09.2011, 15:03

Jen bych připoměl, že dokumentace (protokol o vlivech) se mnohdy "šroubuje" na již vzniklou instalačku, nikoli naopak.
Než mě začnete žrát, připomínám, že "tuším",  že tento postup není správný.

Ano. ALe během rekonstrukce je právě čas na potřebné změny. Asi půjde hlavně o to, jestli se nějak podstatně mění využití daných prostorů, nebo třeba vnější vlivy. Třeba těkavé, hořlavé a výbušné látky, nebo vybrace, teplota, vlhkost a podobně. To mi nedokážem z jednoho dotazu určit.

Osobně se nesnažím dát chránič úplně všude a za každou cenu. Ale tam kde má být, jej použiju vždy a vůbec mě nenapadne to nějak obcházet.

Martin Novák:
Citace: Jiří Schwarz  06.09.2011, 08:47

Zkoumal bych jestli tam opravdu musí být a pokud ano, tak samostatný, ne společný se zásuvkami!
Já bych jako zbytečné bezpečnostní riziko viděl stav, kdy budu pracovat s nějakým spotřebičem a kvůli nějakému problému mi zhasne světlo!  >:(

Obecně nejsem proti používání chráničů. Ale někdy je použití chrániče tak trochu nešťastné. Kdo si někdy "v suterénu bez oken" při měření nebo jiné činnosti na rozvaděči vyhodil centrální proudový chránič, asi si umí představit tu radost,...

Vubec nechapu tu nesmyslnou snahu usetrit pouzitim "centralniho proudoveho chranice". Pro Boha, proc ? Osobne na beznou firmu, nebo rodinny barak pocitam 3-6 chranicu logicky prirazenych do skupin pro jistice. (treba 1. skupina - zasuvky patro + svetla prizemi, 2. skupina -  zasuvky prizemi + svetla patro, 3. skupina - kuchyn, 4. skupina  - koupelny, 5. skupina - sklep a technicka mistnost, 6. skupina  - garaz a vnejsi zasuvky). podle mne jedine zasuvky, kde je duvod zapojeni mimo chranice jsou lednice, mrazaky, kotel, alarm a popripade elektronicka havet typu internetova telefonie, DSL router, hub a spol...

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana