Je potrebne v autodielni projektovat RCD na svetelne okruhy?
Pavel Horský:
Je pravda, že by se mělo postupovat dle výsledků protokolu určení vnějších vlivů. Pokud si budeme instalace navrhovat jen tak, podle svého svědomí a svých zvyklostí, je to samozřejmě špatně.
Musíme jasně rozlišovat, kde chránič použít a kde ne. To však není úkolem elektromontéra, ale projektanta, tak to prosím necháme na nich a budeme si dělat svoji práci, které rozumíme.
Naflákat všude proudové chrániče není žádný problém a ten kdo to dělá se jen sichruje pro případ, že by někde něco pohnojil. Myslím, že to není dobře a smrdí to těžkou neprofesionali tou.
Jaroslav Jonáš:
Vnější vlivy pro uváděnou dílnu samozřejmě neznám. Při "pouhém" lepení folií na okna, jak je psáno v úvodním dotazu, nepředpokládám použití proudu stříkající vody. Který jiný z řady vnějších vlivů by měl přimět projektanta k osazení chrániče na světelné obvody ? Možná tam předepíše vyšší krytí IP ale proč proudový chránič, která norma ho k tomu má přimět ?
Pavel Horský:
Žádná. Pokud jde o pevně montovaná svítidla vhodné do dílenského prostředí a jsou dodržena všechna pravidla jejich montáže, pak není potřeba chránič osazovat. Není důvod a v ČSN to nenajdete.
Petr M:
Citace: Jaroslav Jonáš 06.09.2011, 14:27
Vnější vlivy pro uváděnou dílnu samozřejmě neznám. Při "pouhém" lepení folií na okna, jak je psáno v úvodním dotazu, nepředpokládám použití proudu stříkající vody. Který jiný z řady vnějších vlivů by měl přimět projektanta k osazení chrániče na světelné obvody ? Možná tam předepíše vyšší krytí IP ale proč proudový chránič, která norma ho k tomu má přimět ?
Na druhou stranu, norma obsahuje minimální požadavky na bezpečnost. A pokud neexistuje něco, co by jeho použití zakazovalo (vznik škody nebo újmy na zdrvaí při jeho vypadnutí), tak ničemu nevadí, když tam bude.
Co že se tam bude dělat, až naši genitální zákonodárci zakážou fólie na sklech nebo začne víc vynášet jiná forma tuningu? Bude se po změně nějak zasahovat do elektroinstala ce? Když ano, budou případně zahrnuty světla, nebo se jenom přidají zásuvkoý okruhy dle potřeby?
Krýdl Petr:
Je to velmi zajímavá debata, samozřejmě by se mělo vycházet z určení vnějších vlivů. Projektant by měl být perfektně seznámen s prováděnými technologickým i postupy a podle toho vypracovat projekt. Jestli jsou světla pevně namontovaná na stropě, mají zvýšené krytí a jsou na samostatném okruhu, tak si myslím, že je pouze věcí osobní domluvy, jestli projektant tuto navýšenou investici pro bezpečnost prosadí.
Ještě doplnění pro vyjádření p. Babjaka - je velmi hezké, že když vám centrální chránič vypne celou dílnu (stroje i osvětlení), tak jste v teoretickém bezpečí. Ale můj osbní názor je, že není moc bezpečné, když mi centrální chránič, nebo centrální stykač od STOP tlačítka vypne celou dílnu, odpojí stroje od přívodu el. energie, ale já nic nevidím. Lidově řečeno, točivé stroje se po výpadku dotáčejí, já nic nevidím, zakopnu a padnu na na stroj a jsem s bezpečností v háji. Samozřejmě, že mi dáte argument aby se prostor doplnil nouzovým osvětlením, ale to se budeme ve spirále bezpečnost vůči ceně dostávat dál a dál.
Ze své zkušenosti mám ale vyzkoušeno, že nouzová svítidla s vlastním zdrojem jsou funkční pouze po dobu záruky. Jednoduše řečeno, natane-li situace aby bylo NO bylo funkční např. za 2-3 roky tak vám garantuju, že budete akorát nadávat a svítit vám nebude.
Opakuji je to můj názor a není to tvrzení.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana