Musí být hromosvod připevněný k fasádě?

<< < (4/11) > >>

Milan Hudec:
Most, nemost, např. satelit jen do polyše prostě nedrží.

Karel Simon:
No tak do 5 cm asi opravdu neé  ;D. Ale pan Machuta na začátku tohoto threadru řešil zateplení 30 cm. Já jsem přidal svoji trochu do mlýna, protože mám stejnou tloušťku. Když se podíváte do technických listů http://www.dosteba.cz/kestazeni/Technicke%20tabulky%20-%20Montazni%20prvky%202011%20DE-ENG.pdf,  tak zjistíte, že už od tloušťky 6 cm izolantu jsou k dispozici kotvící prvky samozřejmě s různou zatížitelností a pro různé účely. Ale jestli je to o neřešení tepelných mostů obecně nebo jen neřešení "těch pár" prvků, tak to je jiná, ale jak jsem uvedl, pak např. pasiv nepostavíte. Pasiv je o detailech.

Fuk Tomáš:
Jenom jestli ten termín energeticky pasivní dům moc nedémonizujete .
V našich krajích se za takový považuje ten, který má spotřebu tepla na vytápění do 15 kWh/r/m2 obytné plochy.
I když nebudu uvažovat zisky z osvitu sluncem a z obyvatel a jejich činnosti, tak je to pořád ještě při 200 m2 obytné plochy 3.000 kWh/rok, což odpovídá přibližně tepelné ztrátě při výpočtové teplotě cca 1,5 kW. Do toho se tepelný můstek způsobený jedním či dvěma detaily, které už polystyrén neunese, docela dobře vejde.

Milan Hudec:
A za jak dlouho se náklady na takový pasivní dům vrátí (oproti průměru, nemyslím bunkr z betonu)?

Karel Simon:
Já pasiv vůbec nedémonizuji  :). Upřímně hoňka za magickým číslem 15 kWh/r/m2 dle PHPP nebo 20  kWh/r/m2 dle TNI (používáno při posouzení v ČR) není skutečně až tak o jednom-dvěma místě s tepelným mostem, ačkoliv ani ty nejsou žádoucí, ale o řešení všech detailů. Vemte to jinak -  jestliže stavíte pasiv a budete k tomu přistupovat tak, že budete mít vyřešené konstrukční detaily s přerušeným tepelným mostem a při provádění vám řemeslníci špatně provedou 2-3 detaily, tak samozřejmě, že výpočtová hodnota bude stále pasiv a řeknete si něco jako, že to stejně nešlo udělat na 100% (jako u nás  :)). Když však těchto detailů bude více a máte možnost je předem řešit, tak proč to neudělat. Kdybyste to neřešil, pasiv holt nebude a nechtěl bych vidět ten termosnímek.
Trochu jiný příklad, když např. budete mít konstrukci pasivu bez venkovního masivního zateplení, což lze realizovat, budete problém uchycení prvků stejně muset řešit a zcela jinak než-li v tomto případě s 30 cm EPS.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana